MISLILI SU DA JE VOLI KAO BOGA KAD JE REKAO "UBIO SAM JE": Pronašli su je rasporenog stomaka, pa saznali jezivu istinu

Kažu da od njihove ljubavi nije bilo fatalnije, a njeno ubistvo je i danas misterija

Celebrities
MISLILI SU DA JE VOLI KAO BOGA KAD JE REKAO "UBIO SAM JE": Pronašli su je rasporenog stomaka, pa saznali jezivu istinu
Foto: MAID / Visual / Profimedia

Tragična ljubavna priča Sida Višosa i Nensi Spangen privlači pažnju više od 40 godina, a njena smrt i danas je misterija.

Problematična Nensi Spandžen, inače devojka muzičara Sida Višosa, ove godine bi proslavila 65. rođendan da nije tragično ubijena u hotelu Čelsea.

Sidovo pravo ime je bilo Džon Riči, poznat je kao basista kultnog punk benda "Sex pistols".

Njegova fatalna ljubav, njegova devojka Nensi stigla u London kao grupi devojka grupe The Heartbreakers, a pobegla je od kuće sa 17 godina i živela je u Njujorku zarađujući kao prostitutka.

Sid, Nensi, Sid Višus, Nensi Spungen
foto: Profimedia

'Bila je baš iskrena u tome. Nabavljala je drogu za bendove. U to vreme da biste bili grupi devojka, trebali ste biti visoki, mršavi i moderno se oblačiti… A onda se pojavila Nensi. Nije se trudila biti slatka ili šarmantna. Nije govorila ljudima da je model ili plesačica. Imala je neurednu, smeđu kosu i višak kilograma. Kao da im je dobacivala: 'Da, ja sam prostitutka i baš me briga', ispričala je fotografkinja Ajlin Polk.

Nensi je bio glas od njenih prijatelja da ne mari za tuđa osećanja, a svi su je znali kao devojku koja nema dlaku na jeziku.

Upisala je višu školu u Koloradu, no shvatila je da se ne želi toliko posvetiti obrazovanju. Nije je bilo briga što su druge devojke komentarisale njen izgled i bezobrazno ponašanje kada se doselila u Njujork.

Pratila je bend The Heartbreakers, odnosno gitaristu Džonija Tandersa i bubnjara Džerija Nolana na koncertima u Njujorku i Londonu. Kada se u engleskoj prestonici pridružila grupi Seks Pistols, tada je na nju oko bacio Sid. Svidelo mu se to što ona ima samopouzdanje, inteligenciju i što je imala svoje mišljenje, nije bila "kalup devojka", kako je on to nazivao.

Sid, Nensi, Sid Višus, Nensi Spungen
foto: Profimedia

Iako je njega očarala, ostatak benda nije bio oduševljen idejom da Nensi putuje s njima na turneje. Kada su se upoznali 1976., odmah su postali nerazdvojni. Nije mu smetala njena reputacija narkomanke i pokretne nevolje.

'Nensi je naučila Sida sve o seksu i drogama i o načinu života njujorških rokera', rekao je menadžer Sex Pistolsa, Malkolm Meklaren. No i pre nego što je upoznao Nensi privlačio je pažnju svojim problematičnim ponašanjem.

Bio je narkomanski zavisnik, a ostali članovi benda su više puta javno rekli da su morali otkazivati i prekidati koncerte zbog njega. Sve je to dodatno pogorašala njegova veza s Nensi. Bend se raspao u januaru 1978., a razlog su istakli Sidovu zavisnost i odnos sa Spangen kojoj su tabloidi dali nadimak 'Odvratna Nensi'.

To nije nimalo uticalo na njihovu vezu i nekoliko meseci nakon kraha Sex Pistolsa, uselili su se zajedno u poznati hotel Čelsea u Njujorku. Reč je o mestu koje je bilo utočište mnogih poznatih umetnika poput pisca Dilana Tomasa, slikara Endija Vorhola i Džeksona Poloka te muzičake Dženis Džoplin, Boba Dilana i Džimija Hendriksa.

Sid Višus
foto: MAID / Visual / Profimedia

Živeli su tamo dva meseca kada se dogodila tragedija 12. oktobra 1978. Noć pre su se Sid i Nensi družili u svojoj hotelskoj sobi s nekoliko prijatelja koji su videli kako basista uzima velike količine droge.

'Primetili su kako Sid uzima 30 tableta tuinala, odnosno sedativno-hipnotičkih tableta koje služe za pomoć pri spavanju. To je bila mnogo veća doza nego što bi većina ljudi mogla preživeti, a samo jedna tableta je dovoljna da dovede osobu do duboke nesvesti na nekoliko sati. Sid je bio u komatoznom stanju i tokom jutra kada je Nensi preminula', napisala je Šeril Tipins u knjizi 'U odajama palate snova: Vreme i život legendarnog njujorškog hotela Čelsea'.

Nensi je pre svoje smrti, oko pola tri ujutro zamolila Sidovog telohranitelja, koji mu je bio i diler, da nabavi opijat i analgetik dilaudid. Pet sati kasnije se čuo ženski krik iz sobe broj 100 u kojoj je par stanovao. Oko 10 sati je muzičar nazvao recepciju i tražio pomoć.

Osoblje hotela je stiglo u sobu gde su vidjeli 20-godišnju Nensi kako gola leži na podu u kupatilu s nožem zabodenim u stomaku. Iskrvarila je do smrti, a Sid, koji je bio pod uticajem opijata, je uhapšen i optužen za ubistvo svoje devojke.

Američki mediji su tada saopštili da je muzičar priznao zločin rekavši: 'Jesam, ja sam to učinio… jer sam je*eno pseto'. Zbog toga policija nije razmatrala druge osumnjičene, ali nakon što je uhapšen, otkriveno je da je Višos spavao kada je Nensi ubijena.

Sid Višus
foto: MAID / Visual / Profimedia

Javnost je verovala u njegove tvrdnje i proširila se glasina da je njegova devojka preminula tokom neuspelog samoubilačkog pohoda. Neki su romantizovali tragediju kao pank verziju Romea i Julije.

'Ona je bila njegova prva i jedina ljubav u životu. Verujem da je Sid nevin', rekao je menadžer Sex Pistolsa, Malkolm Meklaren. Samo 10 dana nakon Nensine smrti Vicious je pokušao prerezati vene razbijenom sijalicom. U bolnici su ga spasili, no tamo je pokušao skočiti kroz prozor i vrištao je: 'Želim biti sa svojom Nensi'.

Kasnije je dao i intervju u kojem je istakao da njegova djevojka nije trebala umreti. 'Nensi je uvek govorila kako bi volela biti mrtva pre nego što napuni 21 godinu', ispričao je i dodao da 'želi biti pod zemljom'.

Oko tri meseca nakon hapšenja, 2. februara 1979., Sid je preminuo od predoziranja heroinom. Bio je na slobodi i napravio zabavu u svom stanu u Grinvič Vilidžu da proslavi izlazak iz zatvora i pedesetodnevno odvikavanje od droge.

Telo 21-godišnjeg Viciousa pronašle su njegova majka i nova devojka. Policija je nakon njegove smrti zatvorila slučaj Nensinog ubojstva. Smatrali su da nema smisla nastaviti istragu jer je glavni osumnjičeni mrtav.

(Kurir.rs/Story.hr)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs