Paranoja ili ...?

MARK ZAKERBERG GRADI BUNKER NA IZOLOVANOM OSTRVU: Osnivač Fejsbuka ŠOKIRAO sve svojom odlukom

Kompleks će postati mesto na kom će se jedan od najbogatijih ljudi na svetu zaštititi od kolapsa civilizacije

Celebrities
Autor:
MARK ZAKERBERG GRADI BUNKER NA IZOLOVANOM OSTRVU: Osnivač Fejsbuka ŠOKIRAO sve svojom odlukom
Foto: Profimedia

Na havajskom ostrvu Kauai na jednom poljoprivrednom području u toku je izgradnja tajnog građevinskog projekta, jednog od najskupljih na svetu. Pogled sa obližnjeg puta blokira visoki zid, a vozači automobila koji tuda prolaze usporavaju brzinu kako bi pokušali da vide šta se to krije iza njega. Brojni čuvari stoje na vratima, a ostali patroliraju okolnim plažama sa terenskim vozilima, ne dozvolivši nikome da se ovde primakne.

Mark Zakerberg
foto: Profimedia

Niko ko tu radi ne sme da zucne ni reč o tome šta se na ovom mestu dešava. Skoro svako od onih koji prolaze kroz kompleks - od stolara, preko električara, do obezbeđenja - vezan je strogim ugovorom o tajnosti podataka, tvrde zaposleni. Ugovori nisu samo formalnost, kažu, jer je više njihovih kolega brzopotezno uklonjeno iz projekta zato što su o tome pisali na svojim društvenim mrežama.

Mark Cukerberg
foto: Profimedia

Međutim, ipak se saznalo ko stoji iza svega. U pitanju su Mark Zakerberg (39), vlasnik Fejsbuka i izvršni direktor Mete, i njegova supruga Prisila Čan (38), a zemljište je počeo da kupuje još 2014. godine. To imanje, poznato kao Kulau ranč, imaće podzemno sklonište od 450 kvadratnih metara, sopstvene zalihe energije i hrane, a zajedno sa otkupnom cenom zemljišta koštaće više od 270 miliona dolara. Detaljni planovi pokazuju da će to biti prostor koji će biti zaštićen vratima otpornim na sve vrste eksplozija. Kompleks se sastoji od dve vile od 5.130 kvadratnih metara, koje sadrže više liftova, kancelarije, konferencijske sobe i kuhinju, i desetak zgrada s najmanje 30 spavaćih soba i kupatila, piše Tportal. Mnogi šapuću da će to mesto postati neka vrsta postapokaliptičnog bunkera u slučaju kolapsa civilizacije. Zna li Zakerberg nešto o budućnosti civilizacije ili je samo reč o njegovoj paranoji, ostaje nepoznato.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs