ČIM JOJ JE OVO REKAO POSTALA MU JE LJUBAVNICA: Kupio je stan iznad njenog, tajnim stepenicama bili su povezani 10 godina

Onako kako je Monika Viti postala ljubavnica oženjenom reditelju, malo koja žena bi mogla.

Celebrities
Autor:
ČIM JOJ JE OVO REKAO POSTALA MU JE LJUBAVNICA: Kupio je stan iznad njenog, tajnim stepenicama bili su povezani 10 godina
Foto: Profimedia

Početkom 1960-ih, reditelj Mikelanđelo Antonioni snimio je četiri revolucionarna filma sa glumicom Monikom Viti. Svi oni sada imaju kultni status na umetničkom krugu. Mnogo je napisano o Antonionijevim filmovima, ali skoro sve ima oblik kritika i kritičkih ocena. To ne baca svetlo na njegov odnos sa Monikom Viti. Ipak, jasno je da je ona za njega bila i muza i ljubavnica. U tom smislu njihov odnos podseća na odnos Žan-Lika Godara i Ane Karine, njihovih kolega u Francuskoj.

Rođena u Rimu 1931. godine i krštena kao Marija Luiza. Imala je teško detinjstvo obeleženo omalovažavanjem od strane porodice. Bila je jedina ćerka, a među braćom se osećala kao višak. Osećala je da se prema njoj postupa drugačije od braće: "Imala sam veoma stroge roditelje. Moja dva brata su bila moć i sloboda. Bila sam nemoć i osamljenost." Iskustva iz detinjstva obeležiće je za ceo život – nikada neće želeti da ima porodicu i zaziraće od braka.

Monika Viti
foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Ona debituje na sceni sa 14 godina i gluma postaje oblik bežanja.

- Kada sam sa četrnaest i po godina skoro odlučila da mi je dosta života, shvatila sam da mogu da glumim, da nastavim da se pretvaram da sam neko drugi i da zasmejavam ljude što je više moguće na sceni i ekranu; u životu je bilo mnogo teže. - rekla je glumica jednom prilikom.

Kada je Monika imala 18 godina, njena porodica – braća i roditelji – emigrirali su u SAD. Ona ostaje i u nekom trenutku ubrzo nakon što je diplomirala na Nacionalnoj akademiji dramskih umetnosti u Rimu 1953. godine, preuzima umetničko ime Monika Viti (rođeno ime njene majke je bilo Vitilja). Njena početna karijera je nezanimljiva. Ona putuje po Nemačkoj sa italijanskom glumačkom trupom i ima ulogu u scenskoj produkciji La Mandragola Nikola Makijavelija u Rimu. Nekoliko godina je glumica koja se bori, kombinujući pozorišni rad sa pojavljivanjem u nizu filmova i serija napravljenih za TV.

Monika Viti
foto: Profimedia

Saradnja sa Mikelanđelom Antonionijem

Zatim, 1957. godine, Mikelanđelo Antonioni je vidi u Fajdoovskoj farsi i poziva je da sinhronizuje glas reportera Dorijana Greja u njegovom predstojećem filmu Il Grido (Plač). Jednog dana, radeći u studiju za sinhronizaciju, Monika nije svesna da je on ušao i stoji iza nje i posmatra je. Posle nekog vremena, on kaže: "Imaš prelep vrat. Mogla bi da budeš u filmovima."

Prekretnica u njenom životu.

Njegovo poreklo i situacija se veoma razlikuju od njenih. Ima lepa sećanja na detinjstvo i na putu je da se afirmiše kao filmski reditelj, nakon što je počeo da piše scenarije i snima dokumentarne filmove. Intelektualan je, povučen, pedantan.

Monika Viti
foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

I Mikelanđelo i Monika su strastveni prema svom poslu i zaljubljuju se jedno u drugo, profesionalno i lično. Njihova prva saradnja traje dve godine da se ostvari i proizvodi L’avventura. Ispostavilo se da je noć kada je prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu 1960. prekretnica za njihove karijere. Njegovo prikazivanje izaziva zvižduke i dovikivanje. Ali sledećeg jutra situacija se menja. Grupa visoko cenjenih filmskih stvaralaca i kritičara, na čelu sa Robertom Roselinijem, izdala je oštro sročenu izjavu:

"Svesni izuzetne važnosti filma Mikelanđela Antonionija, "L’Avventura", i zgroženi iskazima neprijateljstva koje je izazvao, dole potpisani kritičari i članovi struke nestrpljivi su da izraze svoje divljenje tvorcu ovog filma."

L’Avventura osvaja specijalnu nagradu žirija festivala. Sledeće godine, u anketi za britanski filmski časopis Sight and Sound, 70 kritičara iz celog sveta nominovalo ga je za drugi najveći film ikada snimljen, posle Građanin Kejn. Za svoj nastup, Monika Viti je 1961. godine osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu.

Monika Viti
foto: Profimedia

Monika zaradom od "Avanture" kupuje stan u Rimu. Mikelanđelo se useljava u stan tačno iznad njenog, sa unutrašnjim stepenicama koje povezuju dva stana. Poput Ana Karine i Žan-Luka Godarda, Monika Viti i Mikelanđelo Antonioni takođe su ljubavnici - njihova veza je trajala celu deceniju, a navodno je tačku na tu ljubav stavi slavni reditelj.

Monika se okreće komediji... i tragediji

Kako slava Monike Viti kao glumice raste, pristižu ponude. Ona nije zainteresovana za odlazak u Holivud, ali se plaši da bude izabrana. Tako je sredinom 1960-ih prešla sa Antonionijevih umetničkih filmova opterećenih anksioznošću na komedije. Njenim rečima (prevedeno):

- Shvatila sam da imam talenat za komediju kada sam recitovala tragične uloge na način koji je nasmejao moje prijatelje na Akademiji. Tek kasnije sam shvatila kakav je to izuzetan dar.

1 / 7 Foto: Porcari/Giacomino / Zuma Press / Profimedia

Monika se oprobala i kao pisac i režiser ali u tome nije uspela da se dokaže. 1995. godine je ipak odlučila da se uda i to za Roberta Rusa, s kojim je živela već deset godina, a ubrzo nakon toga je saznala da pati od Alchajmerove bolesti.

Monika Viti je preminula 2. februara 2022. godine. Uzrok njene smrti je posledica komplikacija Alchajmerove bolesti. Godine 2011. otkriveno je da joj je dijagnostikovana bolest i da je "uklonjena iz očiju javnosti poslednjih 15 godina".

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs