PRVA JE RAZOTKRILA HOLIVUDSKOG MONSTUMA KOJI JE SILOVAO GLUMICE: Sada glumi samu sebe u filmu koji se bavi ovom temom

Ešli Džad je doživela seksualno uznemiravanje od strane Harvija Vajnstina još tokom snimanja filma "Kolekcionar" iz 1997

Celebrities
22:01h Autor:
PRVA JE RAZOTKRILA HOLIVUDSKOG MONSTUMA KOJI JE SILOVAO GLUMICE: Sada glumi samu sebe u filmu koji se bavi ovom temom
Glumica koja je razotkrila holivudskog monstruma glumi sabu sebe, Foto: GAVIN V / Bauer Griffin / Profimedia

Osim što je kroz tri decenije dugu karijeru dokazala da je sjajna i super talentovana glumica, Ešli Džad je postala i jedna od glavnih pokretačkih sila u pokretu za prava žena tokom poslednjih nekoliko godina.

Bila je prva koja je progovorila protiv Harvija Vajnstina godinama pre nego što su druge žene smogle hrabrosti da izađu u javnost sa svojim pričama.

Ešli Džad prva je porogovorila o Harviju Vajnstinu
Ešli Džad prva je porogovorila o Harviju Vajnstinu foto: Profimedia

Prvo je 2015. napisala članak za "Variety" u kojem nije imenom spomenula Vajnstina, da bi nedugo nakon toga podelila svoja iskustva za "The New York Times", kada je napokon odlučila da kaže sve o mračnim tajnama ovog filmskog mogula.

Osim o Vajnstinu, u svojim memoarima iz 2011. godine je progovorila i o seksualnom zlostavljanju koje je pretrpela od strane brojnih muškaraca, uključujući i neimenovanog člana svoje porodice, priznavši da je rano i neprimereno bila izložena seksu zbog čestih majčinih afera s muškarcima.

Harvi Vajnstin osuđen je na  godine zatvora
Harvi Vajnstin osuđen je na godine zatvora foto: AP / Seth Wenig

Ešli je detaljno opisala napade na nju kada ju je jedan muškarac dvaput silovao dok je drugi gledao, nakon čega ju je zlostavljao drugi odrasli muškarac, otkrivši da je tada imala 15, najviše 16 godina, a upravo kako bi se suočila sa svime što je proživela i preživela, Ešli je čak i upoznala čoveka koji ju je silovao 1999. godine.

Ešli Džad bila je silovana nekoliko puta
Ešli Džad bila je silovana nekoliko puta foto: AP / Michel Euler

U filmu "Ona je rekla", Ešli glumi samu sebe u dve ključne scene - u jednoj, novinarki Tajmsa prepričava svoje iskustvo Vajnstinovog seksualnog uznemiravanja tokom snimanja filma "Kolekcionar" iz 1997., a u kasnijoj sceni, film dokumentuje trenutak kada je pristala da bude imenovan u istrazi "The New York Timesa".

U režiji Marije Šnajder, film "Ona je rekla" zasnica se na istoimenoj knjizi dve novinarke Tajmsa, Džodi Kantor i Megan Tvoj.

Izveštavanje Džodi i Megan nagrađeno je Pulicerovom nagradom 2018. za eksplozivno novinarstvo koje je razotkrilo moćne i bogate seksualne predatore, uključujući optužbe protiv jednog od najuticajnijih holivudskih producenata, dovodeći ih na odgovornost za dugo zataškavane optužbe o prisili, brutalnosti i ućutkavanju žrtava.

Zahvaljujući svim ovim hrabrim ženama, 70-godišnji Harvi Vajnstin proglašen je krivim za seksualno napastovanje i silovanje i trenutno služi 23-godišnju zatvorsku kaznu u Njujorku. Film "Ona je rekla" stiže u biskope 18. novembra.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs