iskreno

NEDA UKRADEN: Odrasla sam u kući u kojoj su me učili da budem obrazovana i da imam siguran hleb u rukama!

Poznata pevačica progovorila

Celebrities
17:50h Autor:
Foto: ATA Images / Antonio Ahel

Pevačica Neda Ukraden važi za jednu od najvećih estradnih umetnica na našoj sceni. Pored besprekorne karijere koja traje preko pedeset godina, pevačica se može ponositi i svojim izgledom na kojem joj mogu pozavideti i znatno mlađe koleginice.

Ove godine proslavila je 71. rođendan, i ponosno nosi epitet najpoželjnije bake. Kako i sama ističe, za sve je zaslužna genetika, zdrav način života, vežbanje i redukovana ishrana, ali i pozitivan odnos prema životu.

Koja je tajna vašeg savršenog izgleda? Da li je u pitanju dijeta, zdrav način života ili naporni treninzi?

- Na ovo pitanje koje mi često postavljaju, jedino što mogu reći je da nema tajni. Sve što nastojim postići je da ovu zahvalnu građu, koju sam od majke nasledila, održim u što boljoj formi i da vodim računa o zdravlju pre svega. Dakle, ishrana, uglavnom mediteranska, vežbe koje radim redovno i negovana koža. Ono što je ipak najvažnije, to je duh, pozitivan odnos prema životu, porodici, poslu, prijateljima.

Mnoge žene se plaše godina i starosti. Da li je to ikada bio slučaj i sa vama?

- Godine ne krijem, ponosno ih ističem jer smatram da su mi dar od Boga i da sam srećna što sam ih dočekala. Ali one su hronološki broj i ne samo da nisu razlog za strah od starosti, nego su razlog za sreću, mir, razuman i koliko-toliko izbalansiran život, što je u mladosti gotovo nemoguće. Tek u zrelim godinama, kad raščistiš sa kompleksima i zabludama, možeš uživati u životu.

Svojevremeno ste izjavili da ste se stideli svojih atributa, a mnoge vaše koleginice daju bogatstvo kako bi ih imale. Kada ste prihvatili i zavoleli svoje telo?

- O tome vam i govorim - u mladosti sam bila što pod uticajem stranih idola, što modnih trendova i drugarica proporcija bitno drugačijih od onih koje sam ja imala. Jednostavno sam patila što nisam bila tako mršava, tako ravna, tako plava, kao što su one bile, i trebalo mi je mnogo vremena da zavolim svoju građu, svoje proporcije i svoje osobine. Nažalost, i sada se mladim devojkama nameću zastrašujući, gotovo karikaturalni izgledi i uzori koji su daleko od lepog i zdravog.

Važite za jednu od najprirodnijih dama sa javne scene. Da li to znači da niste pristalica estetskih korekcija, ili nemate ništa protiv toga, samo niste želeli da odete "pod nož"?

- Svako želi da izgleda što lepše i da što duže zadrži mladost kože, pa i tela. To je potpuno dozvoljeno i svaki trud i muka koji se na to potroši mi je razumljiva. Ali biti neko sasvim drugi, biti karikatura sa formama koje nemaju veze sa vašim izgledom, pa ni proporcijama, izraz je ne samo loših estetskih trendova, nego lošeg psihičkog stanja duha koje neće moći ni ogromne grudi ni ogromne usne učiniti srećnom.

Koliko je važno mentalno zdravlje za celokupan izgled? Na koji način se vi nosite sa problemima, s obzirom na to da uvek izgledate zadovoljno, nasmejano i raspoloženo?

- Zrelost donosi i više pameti, pa tako čovek sa godinama nauči da pravilno izbalansira prioritete, i ne opterećuje se glupostima koje su mu nebitne. Porodica i dom su moj najveći uspeh, razlog i smisao mojih napora, rada, želja i mog zadovoljstva. Posao koji volim i u kojem i dalje uživam su takođe razlog da budem srećna i ponosna.

Tokom višedecenijske karijere menjali ste svoj stil i prilagođavali ste se trendovima. U čemu ste se osećali najlepše?

- Svako vreme sa stilovima i muzičkim i modnim je bilo lepo na svoj način. Muzika se kao i društvo menjala, pa je potrebno da se čovek prilagođava, ako želi da ima uspeha i da traje. Meni je pošlo za rukom da sa drugačijim, mlađim i talentovanim saradnicima nađem tu neophodnu aktuelnost u pesmama, temama, produkciji.

Neda Ukraden
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Postoji li neki komad garderobe koji je možda izašao iz mode, a vi biste voleli da se vrati?

- Volim taj ženstveni stil dobro krojene haljine sa mantilom ili sakoom kao set - komplet koji, čini mi se, svakoj ženi daje taj damski "look". Iako nije aktuelan sada, sigurna sam da nikad nije pogrešno obući ga.

Pored toga što imate uspešnu karijeru, vi ste jedna od najobrazovanijih estradnih umetnica. Da li ste se ikada u životu pokajali što se niste bavili poslovima za koje imate diplomu?

- Obrazovala sam se za sasvim druga zanimanja - i pravo i engleski jezik pružali su mi velike mogućnosti za različite poslove - od advokature do diplomatije, međunarodnih organizacija, itd. Ali muzika, koja je bila moj hobi, ispunila je ceo moj život i postala moje glavno zanimanje.

Na koji način ste uspeli da završite čak dva fakulteta?

- Studirala sam jer sam to želela, jer sam odrasla u kući u kojoj su me učili da budem školovana, obrazovana i da imam siguran, stabilan "hleb u rukama". Nije bilo nimalo jednostavno biti na koncertima, i vraćati se na predavanja, kolokvijume, ispite. Ali ako znaš da možeš, onda jedino to želiš - da završiš i da ne razočaraš ni sebe ni svoje.

Na čemu ste u životu najviše zahvalni i čime se najviše ponosite?

- Zahvalna sam jer imam porodicu koja me čini srećnom, posao koji radim sa uspehom i veseljem, i što imam bogat, drugačiji život pun lepih ali i ružnih, ponekad tragičnih momenata, koji upravo daju inat i snagu da se izdrži, da se odupre i nastavi dalje.

Da li radite na novim pesmama i da li ćete publiku obradovati jednim velikom koncertom, ili možda turnejom, kada se pandemija završi?

- Letos sam izdala album sa 13 pesama i 13 video-spotova. To je u ovom strašnom vremenu izuzetan uspeh i podvig. Očekujemo svi da se ovo ludilo od korone, nerada, nervoze i bolesti konačno smiri i da popusti, pa da živimo kao što smo to pre pandemije radili.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...