Rizična trudnoća

Jelisaveta Orašanin: Moja trudnoća je bila ugrožena zbog ove bolesti!

Jelisaveta Orašanin se vratila obavezama u pozorištu samo tri meseca nakon porođaja

Celebrities
10:33h Autor:
Jelisaveta Orašanin: Moja trudnoća je bila ugrožena zbog ove bolesti!
Foto: Kurir / Marina Lopičić

Mlada glumica, Jelisaveta Orašanin (30) za Story je pričala o problemima sa kojima se susrela u trudnoći:

"Moja trudnoća je bila rizična, jer mi je dijagnostikovan visok rizik na trombofiliju. Tokom čitave trudnoće primala sam redovnu terapiju i sve je bilo u redu. Nažalost, testovi na trombofiliju veoma su skupi, tako da se kod nas rade tek nakon što žena doživi tri pobačaja, pa je mnogo njih koje izgune plod, a ne znaju šta je tačan uzrok toga. Ne volim da pričam o intimnim stvarima, ali ovo iskustvo želim da podelim upravo da bih prenela poruku ženama da ne odustaju," navela je Jelisaveta u interviju.

Trombofilija predstavlja sklonost ka nastanku krvnog ugruška (tromba) koji nastaje kao posledica urođenog i/ili stečenog poremećaja zgrušavanja krvi. Tako nastali tromb može da začepi krvni sud što dovodi do venske/arterijske tromboze. Najtipičniji oblik ispoljavanja trombofilije je tromboza dubokih vena na nogama (praćena otokom, bolom i crvenilom). Trombofilije mogu biti urođene i stečene. Urođene su posledica genetskih mutacija, dok stečene nastaju tokom života.

Porodila se pre manje od 20 dana i već pozira sa bebom: Jelisaveta Orašanin pokazala savršenu figuru! (FOTO)

U dijagnostici i lečenju infertiliteta, postoje kontroverze u vezi sa uvođenjem prakse po kojoj bi testovi na trombofilije bili deo standardnog paketa ispitivanja za sve žene. Zasad se na ove analize šalju uglavnom one pacijentkinje koje su imale više spontanih pobačaja, pošto su ustanovljene veze između trombofilija i preeklampsije ili abrupcije placente (ljuštenja posteljice). Trudnoća je sama po sebi trombofilno stanje. S druge strane, postoje studije koje upravo trombofilije povezuju sa uzrocima primarnog steriliteta (što je nemogućnost zatrudnjivanja uopšte), kao posledice mnogobrojnih krvnih ugrušaka koji se stvaraju na endometrijumu i sprečavaju implantaciju embriona.

Zašto je ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće izuzetno važan?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs