NEĆETE MOĆI DA PRESTANETE DA JEDETE
5 predloga za novogodišnju trpezu: Obradujte svoje najmilije magijom na tanjiru! (RECEPT)
Za svoje ukućane u novogodišnjoj noći pripremite hranu koju najviše vole, a ovo su neki od predloga
Autor:
Nova godina se bliži, a ako ostajete u toplini svog doma napravite super atmosferu i počastite se bolje nego u restoranu.
Svekrvine kiflice sa sirom
Rumene mekane kiflice odličan su izbor za doručak za vaše mališane.
Sastojci:
- 1 kilogram brašna
- 1,5 šolja ulja (za belu kafu)
- 1/2 l mleka
- 3 jaja
- 1,5 kvasac
- sir
Posne kiflice: Savršeno mekano testo i kad se izvadi iz zamrzivača! (RECEPT)
Priprema:
- U malo toplog mleka staviti kvasac, so i šećer.
- Promešati da bi se kvasac brže rastopio.
- Kad posle 5 minuta zapenuša kvasac vreme je da počnete da mesite testo.
- U posudu staviti brašno, napraviti rupicu u sredini i staviti 3 jaja, pa polako nalivati mlekom i mesiti.
- Za početak možete varjačom a posle kad se stegne rukom.
- Zamesiti glatko, mekano testo.
- Nakon toga ga ostaviti da naraste.
- Kad prvi put poraste podelite ga na 6 jufki.
- Svaku jufku rastanjiti i od nje naprviti 8 kiflica.
- Filovati na svaku i ređati u podmazan pleh.
- Ostaviti da stoje oko 1,5 sat.
- Rernu ugrejati na 200 stepeni, staviti da se peče.
- Nakon nekoliko minuta smanjiti temperaturu na 180 stepeni.
- Na svaku kiflicu pre pečenja staviti po parčence margarina, premazati žumancetom i posuti sa malo susama.
Fil:
- Umutiti 200 grama sira sa 1 jajetom.
- Malo posoliti ukoliko sir nije mnogo slan. Time filovati kiflice.
- Gotove kiflice staviti u plastičnu posudu i pokriti krpom da lepo omekane.
Kraljica praznične trpeze: Mimoza salata
Prelepa salata od povrća, majoneza, jaja i kiselih krastavaca.
Sastojci :
- 4 srednja krompira
- 400 – 500 g šargarepe
- 6 – 7 kiselih krastavaca
- 6 jaja
- 1 glavica ljubičastog luka (može i crveni, praziluk ili mladi luk)
- 200 grama kačkavalja
- 300 grama salame po izboru
- 300 grama majoneza
- 100 grama kisele pavlake
- 1 kašičica soli
- biber
- vezica peršunovog lišća (može i zelena salata)
Neodoljiva mimoza salata sa makaronama: Slavska trpeza ne može bez nje! (RECEPT)
Priprema:
- Krompir skuvajte u ljusci, šargarepu ogulite i posebno skuvajte ali da ne bude jako mekana.
- Jaja tvrdo skuvajte i ostavite da se ohlade kao i povrće.
- Izmešajte majonez, pavlaku, posolite i pobiberite.
- Svi sastojci se rendaju (osim luka), belanca odvojite od žumanca.
- Na dno posude stavite iseckano lišće ili salatu, narendajte krompir i premažite tankim slojem premaza.
- Potom šargarepu, premaz, salamu, premaz, kačkavalj, premaz, luk (iseckan), premaz, rendana belanaca, premaz, kiseli krastavci, premaz, žumanca narendana na sitnijoj strani trenice. Ukrasite po želji.
- Salatu ostavite da stoji u frižideru do sutradan pa poslužite.
Punjene rolnice u slaninici na tradicionalan način
Sjajan recept i jedan dobar predlog šta spremiti za ručak.
Pileće šnicle punjene sirom belim lukom i kulenom uvijene u suvu slaninicu daju ovom mesu poseban ukus koji osvaja na prvi zalogaj….
Sastojci:
- 1 par pilećih grudi
- 200-250 grama suve slanine
- 100- 150 grama kulena
- 150 grama sira feta
- začin, so, biber
- beli luk
- kari
Jelo koje osvaja na prvi zalogaj: Punjene rolnice u slaninici! (RECEPT)
Priprema:
- Meso iseći na šnicle tanke i izlupati, dodati začina, soli, bibera, karija pa sve dobro izmešati.
- Izdrobiti sir, dodati izdrobljen beli luk i isitnjen kulen pa izmešati.
- Na sto stavite listove slanine, preko nje jedno parče izlupanog mesa.
- Na meso razmažite sir.
- Savite stranice mesa i uvijte zajedno sa slaninom čineći finu rolnicu.
- Ređati u pleh u koji ste prethodno stavili foliju.
- Možete dodati krompir da se peče kao prilog.
- Uključite rernu na 200 stepeni pa pecite oko 40 min, da lepo požuti.
Kupus salata sa kiselim mlekom
Sastojci:
- 2 manje glavice kupusa
- 1 crni luk
- kašičica šećera
- pola kašike soli
- crni biber
- 120 ml mleka
- 4 kašike majoneza
- 1 časa mlaćenice
- kašika sirćeta
- malo limunovog soka
- 1 šargarepa
Holandska kupus salata: Dve reči su dovoljne - obožavaćete je! (RECEPT)
Priprema:
- Iseckajte glavice kupusa i pomešajte sa belim lukom i narendanom šargarepom.
- Pripremite drugu činiju i u nju stavite šecer, so, biber, mleko, majonez, širće, mlaćenicu.
- Mešajte dok se ne sjedite svi sastojci.
- Mešavinu sjedinite sa iseckanim kupusom i lukom i ohladiti sat vremena.
- Možete ukrasiti peršunom.
Kuglof sa malinama i čokoladom
Fenomenalni, sočni kuglof sa malinama i čokoladom, idealan kolač ako želite da se zasladite i počastite svoje ukućane.
Sastojci:
- 5 jaja
- 250 grama šećera
- 250 grama margarina
- 100 grama čokolade
- 200 ml jogurta
- 1 vanilin šećer
- 350 grama brašna
- 300 grama malina (ili višanja)
Švarcvald kolač: Pravi se lakše od torte, ukus neponovljiv! (RECEPT)
Preliv:
100 grama čokolade rastopljene sa kašikom ulja (ili pospite šećerom u prahu)
Priprema:
- Rastopite 100 grama čokolade, kalup premažite uljem i pospite brašnom, uključite rernu na 180 stepeni.
- Margarin, šećer i vanilin šećer umutite, dodajte jedno po jedno jaje, jogurt, brašno.
- U kalup sipajte veći deo testa, poređajte maline i zaronite ih testom.
- U ostatak testa umešajte rastopljenu čokoladu pa sipajte preko žutog. Nožem blago prođite kroz testo.
- Pecite oko sat vremena pa ga ostavite da se hladi.
- Izvadite iz kalupa i prelijte rastopljenom čokoladom.
- Ukrasite malinama ili po želji.
Fiš paprikaš: Bogati ručak koji se pamti! (RECEPT)