Nutricionisti nisu uvek u pravu

Deset mitova o lošoj ishrani

Nepravedno smo na loš glas doveli meso, kafu i životinjske masti, a olako uzimamo ječmeni hleb i niskomasnu hranu

Objavljeno: 27.12.2013. 14:58h 19:18h
Autor:
Foto: Shutterstock

Proteklih godina smo se naslušali priča o lošoj ishrani i kalorijama koje ne smemo da unesemo u organizam. Pune su vam uši kalorija, holesterola, straha od debljanja? Kada pročitate ovo razotkrivanje deset nutricionističkih laži, biće vam puno lakše i nećete prezati od ukusnog zalogaja u novogodišnjoj noći.

Jaja su nezdrava - Jaja su neverovatno zdrava! Činjenica je da su sastojci u jajetu toliko hranjivi da iz jedne jedine stanice izraste pile. Jaja su na loš glas došla zbog velike količine holesterola; no, ona ne povećavaju količinu tzv. lošeg holesterola u krvi, tj. ona povećavaju nivo dobrog holesterola. Jaja su savršena hrana za ljude – puna su vitamina, minerala i jedinstvenih antioksidanta koja štite oči te izvrstan izvor kolina, nutrijenta koji je vrlo važan za rad mozga.

Svaka kalorija je ista - Uopšteno se smatra da je za gubitak težine najvažniji odnos između unosa i potrošnje kalorija. No, nije svejedno iz koje hrane kalorije dolaze. Naime, različite vrste hrane kroz telo prolaze kroz različite metaboličke procese. Na primer, fruktoza vam može potaknuti apetit, a glukoza ga smanjiti.

Životinjske masti su nezdrave - Dugo se vjerovalo da su zasićene masne kiseline, koje nalazimo u životinjskim mastima, nezdrave. Istraživanja pokazuju da su one u potpunosti bezopasne i ne povećavaju rizik od bolesti srca i krvnog sistema. Zasićene masne kiseline povećavaju dobar holesterol, a loš holesterol pretvaraju u bezopasni podtip holesterola.

Mnogo proteina je nezdravo

- Povećan unos proteina dugoročno osnažuje kosti i smanjuje mogućnost loma kostiju u starosti. Neistina je i da previše proteina šteti bubrezima, iako bi bubrežni bolesnici zaista trebali izbegavati njihov preveliki unos. Proteini smanjuju rizik obolenja od dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Svi bi trebalo da jedu hleb od celih zrna ječma - Sve je više dokaza da ječam uzrokuje razne zdravstvene probleme. Naime, ječam je najveći izvor glutena u prehrani, a mnogi ljudi su na njega osjetljivi zbog čega može doći do probavnih problema, problema s mozgom (šizofrenija, autizam…). Naučnici čak preporučaju da se ječam potpuno izbaci iz ishrane.

Kafa je nezdrava - Istina je da kafa može malo povećati krvni pritisak. Istraživanja pokazuju da oni koji piju kafu imaju 67 % manji rizik obolenja od dijabetesa tip II., manji rizik obolenja od Alchajmerove i Parkinsonove te 80 posto niži rizik od bolesti jetre. Osim toga, kofein pomaže u mobilizaciji masnih kiselina, osnažuje metabolizam, a blagotvorno utiče i na funkcije mozga. Kafa je puna i antioksidanta – sadrži ih više i od nekog voća i povrća.

Meso je nezdravo - Istina je da se meso povezuje sa raznim bolestima, ali neprerađeno crveno meso ne bi trebalo. Istraživanje iz 2010. na 1,2 miliona ljudi otkrilo je da nema značajne veze između kardiovaksularnih bolesti i dijabetesa sa crvenim mesom. Crveno meso je vrlo hranjivo; puno je vitamina, minerala, kvalitetnih proteina, zdravih masti i nutrijenata važnih za telo i mozak.

Najzdravija ishrana je niskomasna i visokokarbonska - Istraživanje dugo 7,5 godina pokazalo je da je grupa žena koja se hranila niskomasnom hranom, u proseku je bila mršavija za samo 0,4 kg, od grupe koja se hranila “normalno”, a nije bilo porasta kardiovaskularnih bolesni ili raka.

Bilje i ulja od rafiniranog semena su zdrava - Sojino, suncokretovo i kukuruzno ulje navodno su zdravi. No, ona sadrže Omega-6 masne kiseline čije preterano uzimanje može uzrokovati bolesti. Osim toga, ova ulja se povezuju i sa povećanim rizikom od bolesti srca i krvnih žila.

Od masnoća se gojite - Iako zvuči logično da se od masnoća debljate, to nije baš tako jednostavno. Iako masti imaju više kalorija nego proteini ili ugljikohidrati, masna ishrana vas neće udebljati. Naprotiv, u poslednje vreme su postale popularne dijete u kojima se jede masna hrana, a izbegavaju ugljikohidrati.