Inspiracija

Raj za ljubitelje knjiga i opuštanje: Napravite u svom domu biblioteku! (FOTO)

Da li u svom domu imate kućnu biblioteku?

Objavljeno: 07.03.2018. 11:24h
Autor:
Foto: Shutterstock

Kućna biblioteka nije samo za entuzijaste i zaljubljenike u knjige ili čak samo za bogate ljude. Biblioteka je idealna za svakoga od vas, kako bi se opustili i stimulisali svoje misli.

U današnjem svetu, kućne biblioteke postaju sve popularnije, a kućne kancelarije dele svoje mesto zajedno s njima. Ne morate imati veliki dvorac ili čak dodatnu sobu da bi ste stvorili svoju kućnu biblioteku. Potrebna vam je samo volja i mašta.

Iskoristite svaki centimetar: Ovih 7 kutaka se retko ko seti, a udvostručuju prostor za odlaganje! (FOTO)

Zato vam donosimo top 5 saveta kako bi ste stvorili idealnu, opuštajuću biblioteku u svom domu.

Mesto

Zavisno o vašem stanu ili kući i s obzirom na to koliko prostora imate, odaberite područje koje nije prometno ili mesto gde ćete sa sigurnošću moći u miru da uživate, iščitavajući svetska dela. To mesto može biti bilo gde u sobi, a da ćete se vi osećati dobro. Jer najvažnije je kada postavite police ili svoj ormar s knjigama, da nikome ne smetate a ujedno se vi dobro osećate u prostoru. Police možete postaviti na zidove u dnevnom boravku ili na idealnom mestu, u prolazu u hodniku.

Živite u malom prostoru: Dizajneri otkrivaju kako da ga učinite većim!

Odredite koliko knjiga imate

Za neke, biblioteka bi trebala imati sve knjige koje se smatraju glavnim delima, dok drugi smatraju da biblioteka treba biti mirno okruženje samo s nekoliko glavnih knjiga, koje se mogu pronaći u vašem stanu. Procenite svoje potrebe i odlučite se koliko vam je polica potrebno za vaše knjige; da li samo tri ili četiri ili čak možda od poda do plafona. Ako posedujete manju zbirku knjiga i smatrate da se vaša biblioteka neće puno širiti, razmislite o korišćenju otvorenih polica za moderni ambijent u sobi.

Ako sledite ovih 8 pravila vaš stan će izgledati kao iz časopisa: Otmen, praktičan i elegantan! (FOTO)​​​​​​​

Odvojite mesto za dečje knjige

Knjige su jako važne za decu. Knjige mogu biti zabavne, intrigantne, zanimljive i utešne. One pomažu deci da razumeju svoja iskustva ali i svet oko sebe. Zato, bez obzira da li imate biblioteku u obliku polica ili ormara, a možda i dodatne sobe, uvek odvojte dovoljno mesta za sve knjige koje vaše dete obožava.

Detalji koji prave razliku: Top 9 stvari koje svaka stilizovana žena ima u svom domu! (FOTO)

Izaberite boju

Tradicionalne biblioteke iz prošlosti bile su ispunjene tamno smeđim i bogatim tamno crvenim bojama. U današnjim kućnim bibliotekama, vlasnik može imati svetlije ili tamnije boje, zavisno od modnog trenda. Preporučujemo vam da odaberete boju koja predstavlja vas i vašu ličnost i koja će pomoći vama i vašoj porodici da se opustite u prostoru.

U samo 5 koraka: Naučite kako da utoplite stan i napravite pravo porodično gnezdo! (FOTO)​​​​​​​

Odgovarajuće svetlo

Rasveta je presudna u biblioteci za čitanje. Tokom dana, prirodno svetlo može biti dovoljno za čitanje, ali u večernjim satima potrebna vam je dobra rasveta (bez obzira da li se radi o stolnoj lampi ili rasveti na plafonu), kako biste mogli ugodno da čitate. Takođe, možete iskoristiti rasvetu i tako se poigrali sa senkama na zidu (s različitim nameštajem ili čak i policama), koja će stvoriti idealnu atmosferu za čitanje.