Raj za Nepca
Švedske ćufte u sočnom sosu: Kombinacija kojoj niko neće odoleti! (RECEPT)
Ovo tipično švedsko jelo odlično je uz pire krompir ili testeninu
Autor:
Kombinacija mesa, umaka i džema od brusnica malo je neobična, ali ukus je božanstven. Uživajte!
Sastojci:
1 veliki luk, 2-3 šoljice mleka, 2 kašike maslaca, 4-5 parčeta hleba bez kore, 2 jaja, 600 g mlevene junetine, 500 g mlevene svinjetine, 2 kašičice soli, 1 kašičica muškatnog oraščića, 1 kašićica mlevenog kardamoma, 2 kašičice crnog bibera
Za umak:
6 kašika maslaca, 3 kašike brašna, goveđi bujon, kisela pavlaka, 2 do 4 kašike džema od brusnica
Priprema:
Narendajte luk i popržite ga na otopljenom maslacu dok nije staklast pa ga stavite sa strane da se ohladi. Hleb iscepkajte na komadiće, pomešajte sa mlekom i neka stoje oko 15 minuta.
Natopljeni hleb zatim sameljite u blenderu i umešajte ga u ohlađeni luk. Dodajte im jaja, meso, so, biber, muškatni oraščić i kradamom i sve sjedinite rukama.
Od smese formirajte ćufte srednje veličine. Zagrejte 6 kašika maslaca u dubljem tiganju, a kada počne da se peni, dodajte mu čufte. Ispecite ih kratko sa svih strana, a zatim izvadite iz tiganja.
Po potrebi u tiganj dodajte još maslaca i dodajte mu brašno. Kada umak poprimi laganu smeđu boju, dodajte mu bujon i mešajte.
Čufte dodajte umaku, smanjite vatru i pustite da se kuvaju oko 10 minuta. U umak umešajte kiselu pavlaku, a džem od brusnica možete takođe dodati umaku ili poslužiti sa strane.
Prijatno!