Sve što treba da znate

Estrogen se ne luči kako treba: Simptomi, posledice i kako da regulišete glavni ženski hormon!

Neke namirnice su prava prirodna riznica ovog hormona

Objavljeno: 31.01.2018. 09:27h
Autor:
Foto: Shutterstock

Estrogen je glavni ženski polni hormon, prirodna je supstanca, i naziva se još fitoestrogen.

Poremećaj rada žlezda uticaće na manje ili više lučenje hormona, pa tako i estrogena. Manjak ili višak estrogena ima veliki uticaj na celokupni organizam. U mnogim slučajevima nismo ni svesni da jedemo estrogen u hrani, što kod nekih ljudi može da izazove neočekivane probleme.

Zašto je estrogen u hrani važan?

Kod žena se estrogen proizvodi najvećim delom u folikulu jajnika, posteljici i jajnicima. Drugi polni hormon kod žena je progesteron. Estrogen se nalazi i u organizmu muškaraca, ali u mnogo manjoj meri. Ovaj hormon je jako važan kod žena jer utiče na redovan menstrualni ciklus, odgovoran je za rast dlačica, grudi i drži holesterol pod kontrolom. Glavnu ulogu ima za vreme puberteta, ali nastavlja da ispunjava svoju ulogu i nakon što se pubertet završi.

Neki od simptoma nedostatka estrogena su: kašnjenje i izostanak redovnog menstrualnog ciklusa, rana menupauza, noćno znojenje, malaksalost, umor. nedostatak želje za seksom, bolni odnosi, suvoća vagine, otežano mokrenje.

Simptomi viška estrogena su: gubitak libida, abnormalni periodi menstruacije, višak masnih naslaga oko stomaka i kukova, promene raspoloženja, hladne ruke i noge, umor, problemi sa spavanjem i radom štitne žlezde, gubitak kose, kognitivna disfunkcija, otok i osetljivost u grudima, glavobolja, nadimanje, usporen metabolizam, uvećane grudi kod muškaraca (ginekomastija).

Supa čuvenog doktora Bilera: Smanjuje upale, popravlja pamćenje, čisti otrove iz tela! (RECEPT)

foto: Profimedia

Posledice niskog nivoa estrogena:

- Smanjivanje menstruacije

- Problemi sa nepravilnim menstrualnim ciklusom ili oligomenorejom

- Valunzi kao u menopauzi

- Nizak libido

- Promene raspoloženja

- Suva koža

- Nesanica

- Smanjenje koštane mase

- Osteoporoza

- Neplodnost

- Grčevi u mišićima

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Visok nivo estrogena stvara:

- Probleme sa menstruacijom

- Pojačavanje simptoma predmenstrualnog sindroma

- Ciste u dojkama

- Ciste na jajnicima ili materici

- Veći rizik od razvoja raka dojke

Estrogen zapravo konzumiramo svakog dana, a da toga nismo ni svesni. Hrana koja sadrži fitoestrogen je poželjna, posebno ako imate problema s premalim lučenjem tog hormona.

5 namirnica s najvišim procentom estrogena:

1. Suvo voće

Sušeno voće, posebne marelice i šljive mogu pomoći u regulisanju nivoa estrogena. Ono je takođe zdravi međuobrok, zbog kojeg ćete se držati daleko od slatkog, ali i dobiti potrebnu količinu vlakana. Suvi plodovi sadrže fitoestrogene, koji će pomoći da popunite bilo kakve nestašice koje imate u organizmu. Efekat će biti kao da je telo samo stvorilo dodatni estrogen. Kada jedete suvo voće, setite se da proces sušenja koncentriše sve delove voća, tako da ćete osim estrogena u hrani, dobiti vitamine i hranljive materije od njih. U suvom voću nalazi se i puno šećera, pa gledajte da ne preterujete.

Suvo voće i orasi: 7 razloga da već danas počnete da konzumirate ovu kombinaciju!

foto: Shutterstock

2. Lanene semenke

Lanene semenke su odličan način da pomognete telu da ima više estrogena. Možete ih jesti same ili da ih dodate u neku drugu hranu pri pripremi. Lanene semenke imaju visok udeo vlakana, zbog čega ćete se osećati sito tokom i nakon obroka. One će takođe pomoći u regulisanju probavnog sistema. Preporučuje se i u situacijama kada želite da izgubite prekomerne kilograme jer mogu pomoći u smanjenju holesterola. Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koji čuvaju krvne sudove, smanjuju mogućnost srčanog i moždanog udara.

3. Grašak

Grašak je odličan prilog glavnom jelu ako želite da povećate nivo estrogena. On je jedan od poznatih izvora fitoestrogena, ali u njemu se nalaze i druge korisne materije. Sadrži minerale poput magnezijuma, gvožđa i kalijuma, čak i neke proteine. Grašak je pun vlakana i iznenađujuć je izvor vitamina C. To znači da ćete konzumiranjem estrogena u hrani graška poboljšati svoj imuni sistem i nivo estrogena. Od graška možete da pravite supe, sosove ili ih koristite u različitim kombinacijama za prilog glavnom jelu.

4. Sojine klice

Jedne od odličnih namirnica koje sadrže estrogen su klice, posebno sojine. One će poboljšati nivo hormona jer sadrže fitonutrijente, a prirodno imaju malo kalorija i ugljenih hidrata. Zbog toga su odlična osnova za zdravu i laganu ishranu. Osim sojinih klica možete da isprobate i pšenične, ražene, ovsene i klice pasulja. Možete ih koristiti kao salatu ili dodatak na sendviču. Pazite samo da ih ispirate hladnom vodom i da ih pojedete u roku od nekoliko dana od kupovine.

Ukusni, brzi, zdravi: 3 napitka od banane koji otapaju masne naslage! (RECEPT)

foto: Shutterstock

5. Tofu

Tofu je vrlo dobar način da pomognete telu da uravnoteži nivo estrogena. U njemu se nalazi izoflavon, koji deluje na receptore estrogena u telu. Tofu ima visok nivo proteina i gvođa, zbog čega se već godinama koristi u veganskoj i vegetarijanskoj ishrani kao zamena za meso. U mnogim slučajevima kada zamenite meso tofuom, unosite manje masti i holesterola u telo, pa tako možete i da izbegnete loše posledice koje meso izaziva. Ako niste navikli na konzumiranje tofua, počnite s jednim obrokom tofua nedeljno.

Osim navedenih, kako bi povećali nivo estrogena u hrani i telu, možete da koristite i sledeće namirnice:

- Semenke lana i susama

- Breskve

- Jagode

- Proizvodi od soje: mleko, jogurt od soje

- Brokoli

- Pasulj

- Pistaći, orasi i kikiriki

- Crno vino

- Beli luk

- Integralni hleb

Kad telo napadnu žestoke bolesti: Namirnice koje sadrže OVO suzbijaju Alchajmera, dijabetes, rak!