obavezno pročitajte

Oboljenje, infekcija i upala bubrega: Čaj, sirup i sok za potpuni oporavak vitalnog organa!

Bubrezi su filteri vašeg tela koji stvaraju sofisticirani sistem uklanjanje đubreta, a može doći do upale i drugih problema

Objavljeno: 30.01.2018. 12:40h 09:17h
Autor:
Foto: Shutterstock

Bubrezi dnevno čiste 120 do 150 litara krvi i uklone do dve litre otpadnih tvari i suvišne vode. Uz to pomažu u regulisanju krvnog pritiska i stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Može doći do upale bubrega što je ozbiljna bakterijska infekcija koja može biti akutna ili hronična.

Lečenje upale čajevima za bubrege

Najčešći razlog nastanka upale bubrega je infekcija ili imunološka reakcija koja ne ide pravim putem i oštećuje bubrege. Imunološka reakcija može nastati tako da protivtelo napada bubreg ili antigen koji se nalazi uz njegove stanice. Drugi način je da se protivtelo spaja s antigenom na drugom delu tela i veže za stanice u samom bubregu. Akutna upala bubrega ima nekoliko uzroka i može na kraju dovesti do otkazivanje bubrega ako se ne leči. Ovo stanje poznato je kao Brajtova bolest.

Poseban rizik od upale bubrega i težih bolesti imaju ove grupe ljudi:

  • osobe koje u porodici imaju istoriju bolesti bubrega i infekcije
  • osobe koje imaju bolest imunološkog sistema, kao što je lupus
  • osobe koje uzimaju previše antibiotika ili lekove protiv bola
  • osobe koje su imale nedavnu operaciju urinarnog trakta

Glavni simptomi upale bubrega koje ne smete da ignorišete su osećaj zbunjenosti i nemogućnost koncentracije, suva i osetljiva koža, visok pritisak, anemija, bol u donjoj strani leđa, natečenost nogu i ruku, smrzavanje, gubitak apetita, ukus metala u ustima i loš zadah kao i problemi s mokrenjem. Ako osetite neki od ovih simptoma, a da traje duže od nekoliko dana, obavezno se javite svom doktoru kako bi se istražilo o čemu se tačno radi.

Za lečenje, ali i prevenciju problema s mokraćnim sistemom i bubrezima, isprobajte ove čajeve za bubrege koje možete pripremiti kod kuće.

Nastavak pročitajte na sledećon stranici

Čaj od peršuna

Ovaj čaj je broj jedan kao pomoć u detoksikaciji organizma pa se koristi kao diuretik. U sebi sadrži velike količine flavonoida, fiksiranih ulja, uljne smole, proteina, ugljenohidtara i vitamina. Antioksidansi u peršinu odlični su za organizam jer su potrebni kako bi štitili telo od delovanja štetnih slobodnih radikala. Tako je čaj od peršina odličan za čišćenje gotovo svakog dela tela, pa i bubrega. Koristi se za čišćenje bubrega i urinarnog trakta, a ovako se priprema.

Potrebni sastojci:

3 limuna

1 kašičica naseckanog peršuna

5 veza celera

6 kašičica vode

1 đumbir

Stavite sok od limuna, peršun, celer i očišćeni đumbir u blender i izmiksirajte, zatim dodajte vodu i ponovo izmiksirajte. Pijte u gutljajima tokom celog dana.

Uvin čaj

Naziva se još i medveđe grožđe, a odlično deluje na sprečavanje širenja i izazivanja upala. Diuretski je što znači da omogućava čišćenje organizma i bubrega kroz mokraću. Uvin čaj se najčešće koristi za infekcije urinarnog trakta ali je uva dobra i za ostale bolesti i probleme. Utiče na štetne mikrobe koji su uzročnici upalnih procesa u bešici pa će pomoći da se oni eliminišu. Daje osećaj olakšanja nakon obavljanja male nužde i pomaže u smanjenju upale i iritacije. Koristi se kao sredstvo za podsticanje mokrenja. Možete ga kupiti kao gotovi proizvod ili u listićima (rinfuzi). Takođe se pije u gutljajima, uz obaveznu pauzu nakon korišćenja dve nedelje.

Sok od koprive

Iako često zanemarivana, kopriva je lekovita u svim svojim delovima. Pri branju i sušenju se mogu koristiti svi delovi biljke – stabljika, lišće, koren i cvet. Smatra se da je prirodni sok od koprive najbolji napitak za čišćenje i poboljšanje krvi koji ujedno reguliše visoki šećer. Ima pozitivno delovanje na peristaltiku creva i poboljšava celu probavu. Jedno od najdelotvornijih svojstava je pozitivan učinak na urinarne infekcije i detoksikaciju organizma. Upravo iz tog razloga se može koristiti kao sok za lečenje problema s bubrezima.

Za sirup vam je potrebno:

400 grama mladih listova koprive (bere se u proleće i jesen)

1 litra pročišćene vode

7 limuna

800 grama smeđeg šećera

5 kašika meda

Listove koprive operite, stavite ih u posudu i ulijte vodu u koju ćete staviti pet isečenih limuna. Ostavite poklopljeno 24 sata. Idućeg dana izgnječite sve sastojke i procedite tečnost. Nakon toga dodajte sok od dva limuna i smeđi šećer. Stavite smesu na vatru i zakuvajte do vrenja. Neka vrije 5 minuta. Za vreme kuvanja stalno mešajte. Na površini će vam se pojavljivati pena koju trebate ukloniti. Kada se smesa ohladi, dodajte med neposredno pre nego što ulijete tečnost u staklene teglice. Dobro zatvorite i čuvajte na hladnijem i tamnom mestu. Ovako napravljeni sok od koprive može trajati oko pola godine, svakako uz dobro sterilizovane tegle i pravilno čuvanje.

Osim raznih čajeva za bubrege i ostale urinarne probleme, postoje namirnice i vitamini koji će pomoći pri tim problemima. Jako su delotvorne biljke đumbir, koren belog sleza, klinčić i smreka. Od namirnica će vam pomoći lubenice, sok limuna, brusnice i semenke buče.

Kako bi osigurali zdravlje bubrega i urinarnog trakta pripazite na dovoljan unos vitamina B2 i B6 kao i magnezijuma. Uvek pazite na to da izbegavate cigarete, alkohol i kofein i pazite na svoju ishranu kako bi vam krvni pritisak i šećer bili na normalnom nivou. Pijte puno tečnosti jer će to pomoći detoksikaciji organizma i održavajte zdravu telesnu težinu.