Vredi probati

Bog joj ukazao šta da jede za zdravlje: Čuveni recepti Svete Hildegarde!

Još kao dete imala je vizije o tome kako čovek treba da živi, šta da jede i kako da se vlada da bi održao duhovno i telesno zdravlje. U svojim medicinskim knjigama opisala je oko 2.000 različitih biljaka

Objavljeno: 21.09.2017. 20:32h 11:39h
Autor:
Foto: Shutterstock

Moralno rasulo ugrožava čoveka, dok zagađenost prirode, odnosno zemlje i voda štetno deluju na njegovo zdravlje. Takođe, neumerenost u jelu i piću i nedostatak određenih vrlina dovode do telesnih bolesti, očaja i depresije. Kad se dogodi neravnoteža u organizmu i bolest, čovek da bi ozdravio ima na raspolaganju niz biljaka i biljnih preparata, ali posebno je važan povratak osnovnim vrlinama: veri, umerenosti, velikodušnosti i razboritosti, zapisala je još u 12. veku sestra benediktinka Hildegarda (1089. – 1179.).

Rođena je u Nemačkoj, kao deseto dete u plemićkoj porodici i odmah je odlučeno da će biti poslata u samostan. Tokom života je bila teološkinja, umetnica (dramaturškinja i kompozitorka), s darom proroštva. Naime, već su je i savremenici poštovali kao Božju glasnicu s harizmom vizionarskog gledanja i sposobnostima čudotvornog lečenja i uslišanja molitvi.

Iako je i u svoje vreme dobila dopuštenje tadašnjeg Pape da zapisuje i objavi vizije koje ima (čime je priznao mogućnost da komunicira s nebeskim glasom), sveticom ju je proglasio tek papa Benedikt XVI, i to 2012. Prema zapisima, ona je još kao dete primala vizije o tome kako čovek treba da živi, šta da jede i kako da se vlada da bi održao duhovno i telesno zdravlje, a u 42. godini dobila je "poziv" da javno govori, odnosno zapisuje ono što će videti u vizijama.

Zapreti li smrt, po žalfiju u vrt: 24 lekovita preparata od ove čudesne biljke! (RECEPT)

Zapisivala je sama, ili diktirala sestri ili svom duhovnom učeniku Volmaru, na latinskom jeziku. Iako nikada nije dobila medicinsko znanje, niti je u to vreme mogla ozbiljnije da izučava delovanje pojedinih biljaka, Hildegarda u svojim medicinskim delima s izuzetnom tačnošću opisuje brojne bolesti i njihove simptome te ih precizno razlikuje zavisno od uzroka.

Uz recepte kako napraviti pojedini lek, ona daje i precizno objašnjenje kako se lekoviti efekat pojedine biljke ostvaruje, odnosno kako pojedina biljka deluje na organizam. U svojim medicinskim knjigama opisala je oko 2.000 različitih biljaka, biljnih mešavina i eliksira, ali ti zapisi su nakon njene smrti zagubljeni.

Otkriveni su slučajno. Otkrio ih je nemački lekar, dr Gotfrid Hercka, kad je u vreme Drugog svetskog rata bežeći od nacista došao u Konstanc i tamo pronašao njene knjige. Trebalo mu je 20 godina da ih prevede i prilagodi s latinskog na nemački, te da pronađe ljude koji će pristati na lečenje po Hildegardinim metodama. Na osnovu toga je napisao knjigu "Tako leči Bog".

Lečenje belim lukom i slaninom: Naši planinci otkrivaju stari recept!

Nakon te knjige Hildegardina medicina se čudesno proširila područjem oko Konstanca i vremenom sve veći broj lekara u nemačkom govornom području počeo je da primenjuje Hildegardin način lečenja. Osnovan je i Hildegardin centar za lečenje, u sklopu kojeg se primenjuju terapije koje je Sv. Hildegarda zapisala. U međuvremenu je moderna medicina u laboratorijskim istraživanjima potvrdila lekovitost mnogih pripravaka koje Hildegarda spominje, tako da se mnogi danas koriste kao sastojci lekova, zbog čega mnogi Sv. Hildegardu smatraju začetnicom fitoterapije, kaže profesorka i prevodilac Višnja Bartolović, koja se godinama bavi prevođenjem knjiga utemeljenih na zapisima o Sv. Hildegardi i proučavanjem njenog života.

Dnevni rituali

Dan treba započeti jutarnjom molitvom. Zatim hladnom vodom operite zube i usta, kako biste isprali sluz koja se u ustima nakupila tokom noći. Ta sluz sadrži otrove nakupljene u organizmu koje treba izbaciti. Na prazan želudac prožvačite malo semenki komorača. Doručkujte tek kad ste se dobro razbudili.

Zdravi ljudi doručak mogu da odlože i do 11 sati, odnosno neće imati potrebu da jedu čim ustanu. Ako imate tu potrebu, to je znak da postoje zdravstveni problemi. Za doručak pojedite nešto toplo, jer će to dati energiju organizmu i pokrenuti ga. Uz obroke smete piti, ali malo.

Generalno, treba piti umereno i ne čekati da ožednimo tako da su nam suva usta. Štetno je piti ili jesti prevruće (supe, čajeve), prehladno (sladoled i sokovi s ledom), jesti suvo ili piti previše tečnosti. Previše različitih jela škodi – nastaju tumori, reuma, artroza, dok konzumacija previše različitih pića izaziva loš krvni serum.

Decenijama uspešno leči reumu i giht: Narodni lek iz 1967. godine!

Prednost dajte hrani koju ste sami pripremili. Ako osećate potrebu, uvedite popodnevni odmor, ali ne odmah posle obroka (prošetajte ili uradite nešto po kući u međuvremenu). Možete da odremate 20-ak minuta, više od toga povećava umor. Zdrave osobe mogu da rade na radnom mestu koje od njih zahteva aktivnost i kretanje.

Bolesni treba da rade sedeći. Žene treba da rade lakše poslove od muškaraca. Idite u krevet rano, odnosno ne ostajte predugo budni jer to štetno deluje na organizam. Poželjno je spavati 7 do 8 sati. Ako se jednom tokom noći probudite, to može da pomogne da se mozak u snu bolje obnovi. Ako patite od nesanice, ili imate problema sa spavanjem, pomozite sebi čitanjem Svetog pisma. Pomaže i čaj od cvetova pomorandže, ili pre odlaska u krevet pojedite kompot od jabuke s 1 do 2 kašike maka (bez kuvanja ili druge obrade). Za bolji san pomaže topla kupka s uljem lavande, tvrdila je Hildegarda.

6 zlatnih pravila Sv. Hildegarde

"Zapisi koji su ostali iza Hildegarde sadrže "Šest zlatnih pravila" koja su temelj zdravlja.

Prvo, ona poučava da su namirnice lek i da ih kao takve treba koristiti.

Drugo, preporučuje da se za održavanje zdravlja koriste prvenstveno lekovita sredstva iz prirode, što je i danas korisno jer mnogi moderni lekovi imaju nuspojave, osim ako nisu u pitanju teže bolesti ili potreba da odstranimo izrasline iz tela, kada moramo sarađivati s medicinom.

Savetuje i da treba dovoljno da spavamo, što znači najmanje 7 do 8 sati, i da se krećemo, posebno u prirodi i zelenilu koje nas okružuje, a koje Hildegarda naziva akumuliranom snagom života. Kretanje u prirodi je vrlo važno da bismo se snabdeli s dovoljno kiseonika, jer je nedostatak kiseonika jedan od prvih uzročnika bolesti, stoji u zapisima Sv. Hildegarde", ističe profesorka Bartolović.

Namirnice koje možete da jedete i kasno noću: Ne goje, a poboljšavaju san!

foto: Shutterstock

Ona je vizionarski upozorila i na potrebu održavanja ravnoteže između rada i odmora (pod time se podrazumeva i molitva i kontemplacija), dok na osećaj da je priroda sve zagađenija i da i namirnice koje jedemo bivaju zagađenije odgovara preporukom da se sprovode detoksifikacije putem kupki, ili u saunama, kako bismo znojenjem izbacili otrove iz organizma.

Uz tih pet pravila, posebno je važno šesto: To da istrajno radimo na tome da svoje ljudske slabosti nadvladamo vrlinama. To, između ostalog, podrazumeva i pozitivan stav prema životu, duhovnu radost, vitalnost i kvalitetne međuljudske odnose.

Hildegarda polazi od toga da imamo slobodnu volju i da tu volju čovek mora aktivno da upotrebljava, odnosno da mora da se angažuje na tome da jača svoje vrline i tako održava zdravlje duha i tela, pojašnjava profesorka.

S druge strane, ljudi koji se suoče s određenim problemima počnu normalnim smatrati gubljenje smisla i preživljavanje iz dana u dan. Mnogi pate zbog toga što u životu nisu ništa učinili, a neki još uvek nisu odlučili da li žele uopšte da žive ili umru. Taj osećaj nezadovoljstva, nevoljenosti, osećaj da je čovek bezvredan čini čoveka slabim i bolesnim. Neki tu prazninu ne mogu da nose, pa spas pronalaze u preteranom radu, alkoholu, drogama, seksualnoj neurednosti i drugim načinima koji bi ih odvukli od takvoga shvatanja života.

Otrovi nestaju iz tela: Samo nekoliko gutljaja za preporod celog organizma! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Ali svaki čovek oseti u životu da je ljubav sposobna do temelja da promeni život. Naime, Hildegarda je o tome pisala u "Knjizi o životnim zaslugama", koju stručnjaci danas shvataju kao njenu psihoterapiju – propisala je trideset i pet jakih duševnih vrlina koje leče, te s druge strane trideset i pet mana koje blokiraju život i razaraju čovekovo zdravlje. Kroz preobražavanje naših slabosti u snagu nestaju blokade i oslobađa se snaga za ozdravljenje koje zahvata čitavo čovekovo telesno i duhovno biće.

Bog joj je pokazao šta treba jesti

Hildegarda namirnice deli na one koje su zdrave i vrlo korisne za čoveka jer deluju lekovito, zatim na namirnice koje nisu štetne za organizam, ali nam ne donose neku korist, te na one koje su štetne za organizam i trebalo bi ih izbegavati. Generalno preporučuje da dve trećine naše ishrane čine zdrave i korisne namirnice, dok jednu trećinu mogu da čine one koje nam ne koriste, ali ih volimo i ponekad želimo da jedemo.

Organizam takvu razmeru može da podnese, ali ako jedemo više od trećine loših namirnica duže vreme, to je siguran put prema bolesti. Ali, svaka namirnica ima i delovanje na raspoloženje, pa tako postoje i one koje izazivaju tugu i depresiju. Zbog toga je važno kombinovati ih tako da prevladavaju namirnice koje podstiču pozitivno razmišljanje i raspoloženje. Takođe, Hildegarda savetuje da ne treba jesti sirove, odnosno neobrađene.

To se odnosi i na većinu voća i povrća. Naime, sirove namirnice štetno deluju na slezinu, koja je odgovorna za imunitet i mnoga istraživanja ukazuju na to da ljudi koji jedu samo sirove namirnice češće imaju problema sa zdravljem. Ali, pod kuvanjem (odnosno obradom namirnica) Hildegarda podrazumeva i dodavanje začina, kao u salatama, ili malo slatke pavlake, kao kad je u pitanju voće.

Šta se dešava u telu dok postite: Mozak se podmlađuje, sve bolesno odlazi iz tela!

foto: Shutterstock

Optimalne namirnice

Žitarice: Spelta je prema Svetoj Hildegardi glavna namirnica u ishrani - zagreva telo, daje zdravu krv, otvoren um i dar vedrine. Od ostalih žitarica to su zob, integralna pšenica, raž (osim kod osoba sa slabim želucem). Žitarice nije dobro mešati, a pšenica i raž mogu da se koristite samo pečene (u hlebu i pecivima), ne i kuvane.

Mahunarke: Posebno slanutak, koji je koristan za zdravlje bubrega i kod depresije. U slučaju da vas nadima, treba ga namočiti preko noći, pa baciti tu vodu i kuvati ga sa začinima koji podstiču probavu. Od ostalih mahunarki to su: grašak (koristan je osobama koje se zacrvene kada su besne, ostalima manje), pasulj i soja.

Povrće: komorač (posebno koristan za zdravlje želuca), celer, bundeva, mahune, cvekla, brokoli, paškanat, salata, repa, šargarepa, čičoka i druge.

Voće: jabuke, grožđe, dunje, ribizle, maline, kupine, dud, dren, urme, limun, pomorandže, kesten i drugo. Ali, sve voće treba biti termički obrađeno, ili u voćnoj salati (dakle – začinjeno). Možete da ga jedete s dodatkom slatke pavlake.

Pojedite 3 urme dnevno 12 dana: Evo šta će se dogoditi!

foto: Shutterstock

Ulje/masnoće: hladno presovano suncokretovo, bundevino i bademovo ulje, slatka i kisela pavlaka, maslac. Maslinovo ulje je samo za spoljašnju upotrebu.

Meso: Jedite ga u malim količinama, a svinjsko meso nikako. Jedino starije osobe mogu da jedu svinjetinu da bi ojačale. Riba je dobra ako ne živi na dnu mora (list) ili ne pliva po njegovoj površini.

Orgamizmu nisu korisni:

Heljda, proso, ječam, krompir, paradajz, paprika, patlidžan, kupus. Ako ih povremeno jedete, vodite računa da razmera u odnosu na zdrave namirnice nije veći od 30 odsto.

Namirnice /začini korisni za jačanje imuniteta:

beli luk, ren, limun; galanga i zubovac u prahu (nem. Bertram(pulver)) dodavati 1-2 puta vrh noža 1-3 puta dnevno u hranu, zatim đumbir (samo kad se loše osećamo), te mešavina piskavice (10 g), belog bibera (60 g) i kima (20 g) u prahu – pojesti 1-3 puta na vrhu noža 1-3 puta dnevno s malo hleba nakon jela.

Kako ublažiti gastritis: Ovo je spisak hrane koju smete da jedete!

foto: Shutterstock

Namirnice za dobro raspoloženje:

spelta, zob, kesten, komorač, leblebije, sladić (kao čaj, ili u prahu 1-3 puta dnevno 1-3 vrha noža dodavati u hranu), bademi (maksimum 10 komada dnevno zbog cijanida), bokvica – 1-3 puta dnevno pojesti kašičicu semenki uz dosta tečnosti, miloduh i čubar (u prahu dodati 1-3 vrha noža 1-3 puta dnevno u hranu).

Vino za srčane bolesnike

Vino pomaže srčanim bolesnicima koji imaju problema s treperenjem, probadanjem, lupanjem i preskakanjem srca, delotvorno je i kod aritmije, a postiže rezultate i kod neugodne angine pektoris. Desetak potpuno svežih stabljika peršuna s lišćem, ali bez korena, stavite u litar prirodnog čistog vina (može i crno i belo - samo da je domaće) i dodate mu jednu do dve velike supene kašike vinskog sirćeta. Na laganoj vatri kuvajte 10-ak minuta (oprez – peni se).

Kasnije dodajte med, i to pravi pčelinjeg, i lagano kucajte 4 minuta. Dok je još vruće, vino za srce dobro procedite i prelijte u staklene boce (koje ste prethodno dezinfikocali koncentrisanim alkoholom). Što bolje zatvorite bocu s lekom. Na dnu boce nastaje talog, koji takođe slobodno možete da pijete jer ne šteti, štaviše veoma je lekovit. Preporuka je dnevno uzimati jednu do dve supene kašike ovog prirodnog leka, sve dok se tegobe ne ublaže i potpuno ne iščeznu. Kod težih srčanih oboljenja, vino za srce može da se uzimi više meseci. Maksimalna doza je 3 supene kašike na dan.

Kako uskladiti slabosti i vrline?

Čovek koji ustraje u zlu se pretvara u "zver", odnosno "čoveka u životinjskom obliku", kojim je moguće manipulisati. Onaj komu manjkaju kreposti, odnosno kome manjka ljubavi, milosrđa, nade i hrabrosti, razboleva se duhovno, time što iznutra otvrdne i okameni se, te se pretvara u "stuB" (ateizam), pada u "dolinu smrti" (beznađe), ili postaje "vreća brašna" bez oblika (kukavičluk, udobnost); konačno zapada u očaj, pri čemu postaje poput strašila za ptice na suhom drvetu, koje demoni i zlodusi gone ovamo-onamo, zapisala je HildegardA.

U svojoj "psihoterapiji" nudi mogućnost duhovnog, psihičkog i fizičkog ozdravljenja čoveka, koji treba da se izvuče iz opisanog začaranog kruga uništenja. Kao prvi korak u tome vidi post, kojim se uklanjaju štetne materije iz tela i duše i sprečava "otvrdnuće", dok se dalje duhovno, psihičko i telesno ozdravljenje postiže molitvom, meditacijom i kontemplacijom.

Kompletno čišćenje debelog creva za 24 sata: Izbacite otrove i suvišne masnoće! (RECEPT)