Prva velika žena koja se ikada bavila medicinom, sveta Hildegarda Bingenska, bila je nemačka časna sestra srednjovekovnog samostana. Pored toga, bila je mističarka, književnica, muzičarka, ali i stručnjak za zdravlje i ishranu svog vremena. Reč je o svetici uz koju se vežu brojne priče, a posebno je zanimljiva po svom širokom znanju i delovanju na različitim područjima.
Iako njen kuvar nikada nije zapisan, ipak su poznati brojni zdravi recepti, ali i uputstva za lečenje kojima se redovno služila. Živela je između 1098. i 1179. godine, a već je tada bila poznata po promovisanju prevencijske medicine. Osmislila je mnoge mešavine čajeva, lekovitih preparata za razne tegobe, a ovde donosimo tri njena recepta za ubrzanje probave, odnosno njenu regulaciju. Ti recepti su s godinama pomalo prilagođeni, ali njihova suština je sačuvana iz njenog doba.
Najukusniji lek za lošu probavu: Dodajte samo jedan sastojak omiljenom džemu!
Salata od kupusa
Pomešajte sirovi kiseli kupus s usitnjenim jabukama, mandarinama, ananasom, višnjama i cveklom. Dodajte malo narendanog luka i belog luka i u svaku porciju dodajte pola kašike maslinovog ulja.
Jelo od hleba i semenki
Pola kilograma kore hleba, 130 grama urme, badema i pistaća pomešajte i dodajte malo susama. Mešavinu oblikujte u kuglice, dodajte im cimet, karanfilić u prahu i jedite tokom dana.
Kuglice od grožđica i semenki
Pomešajte šaku grožđica, usitnjenih badema, suncokretovih semenki (koje ste prethodna dva dana pustili da klijaju) i šaku urmi. Kada sve dobro pomešate i sjedinite, oblikujte kuglice i jedite tokom dana.
Povremeno gladovanje je odlično za zdravlje: Evo šta se sve dešava sa telom!