Da li ste znali?
Izvor vlakana, folne kiseline i vitamina B: Pregršt dobrih razloga da jedete kukuruz!
Ova namirnica slatkastog ukusa i lepe žute boje sadrži vlakna koja snižavaju povišen nivo holesterola i brinu se za dobru liniju, folnom kiselinom koja štiti krvni sistem, vitaminom B1 – važnim za dobar rad mozga, a preko ugljenih hidrata pruža nam preko potrebnu energiju
Autor:
Iako nam je veoma pristupačan, većina ga ne koristi često u svom jelovniku. Saznajte zašto je važno da jedete kukuruz.
Ova namirnica slatkastog ukusa i lepe žute boje sadrži vlakna koja snižavaju povišen nivo holesterola i brinu se za dobru liniju, folnom kiselinom koja štiti krvni sistem, vitaminom B1 – važnim za dobar rad mozga, a preko ugljenih hidrata pruža nam preko potrebnu energiju.
Američki naučnici otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći, pa je ova namirnica veoma zdrava čak i kad nije sveža.
Ako mislite da kukuruz ima previše kalorija, pogrešili ste! Klip kukuruza ima prosečno od 80 do 100 kalorija. Sadrži nezasićene masnoće koje se smatraju dobrima i održavaju zdrav nivo holesterola u krvi, smiruju upale i čuvaju zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da je kukuruz odličan zaštitnik srca zbog velikih količina vitamina B, a tu su i drugi vitamini i minerali, na primer vitamin B5, folna kiselina, beta karoten, vitamina C, fosfor, kalcijum i magnezijum, kao i antioksidanti, lutein i zeaksantin.
Kremasti zapečeni kukuruz šećerac: Hranljivi obrok za hladne dane!