Za lepši i lakši san

8 namirnica koje ne treba jesti pred spavanje

Ukoliko osetite glad u vreme kada bi već trebalo da ste u krevetu, ovo su proizvodi koji će vam samo otežati spavanje i narušiti zdravlje

Objavljeno: 12.09.2013. 14:30h 20:56h
Autor:
Foto: Thinkstock

Svi volimo da gricnemo nešto pred odlazak na spavanje. Ukoliko jedemo pogrešne namirnice možemo da ugrozimo zdravlje, ali i da potpuno poremetimo san. Pogledajte koje namirnice ne treba konzumirati pred spavanje.

1.Sladoled

Mnogi utehu nalaze u sladoledu. Međutim njega ne treba jesti pred spavanje. Bez obzira što ima umirujući ukus sladoled nije dobar za san. Sadrži puno masti i šećera koji se sporo vare u organizmu.

2.Crveno meso

Crveno meso sadrži proteine i masti koji se dugo vare u organizmu. Zato kad ga jedete pred spavanje možete dobiti grčeve i sigurno ćete se okretati u krevetu i potpuno se razbuditi.

3.Testenina

Testeninu bolje jedite u toku dana. Ona sadrži dosta ugljenih hidrata i kalorija tako da ćete se brže ugojiti ako je jedete pred spavanje. Stvoriće vam se vrlo brzo naslage oko struka, a to sigurno ne želite.

4.Pica

Koliko puta ste pomislili da vam jedno parče pice pred spavanje neće smetati. Međutim pomislite šta sve to parče u sebi sadrži. Paradajz sos i masni prelivi izazivaju gorušicu koja vas može probuditi u toku noći.

5.Alkohol

Zabluda je da će vas alkohol uspavati. Sa njim se osećate pospano, ali vam ne daje zdrav i kvalitetan san. Svakako ga ne preporučujemo pred spavanje.

6. Celer

Celer je prirodni dijuretik, što znači da povećava stopu mokrenja više nego obično. Zato, da biste imali dubok i neprekidan san ne jedite ga pred spavanje. U suprotnom ćete više vremena u toku noći provesti u kupatilu nego u krevetu.

7.Čokolada

Čokolada pored šećera i masti sadrži kofein koji deluje kao stimulans i može dovesti do bržeg rada srca u toku noći, i samim tim do potpunog poremećaja sna.

8.Punjene čokoladice

Istraživanja su pokazala da punjene čokoladice mogu da izazovu košmarne sne. Zato razmislite dobro pre nego što pojedete neku čokoladicu pred spavanje.