Starinski recept za vanilice: Ovi prhki kolačići su neizostavni deo praznične trpeze, a što duže stoje to su ukusniji

Nekada su bile neizostavan deo prazničnih trpeza, pažljivo slagane u limene kutije i čuvane danima, jer se znalo da su najlepše tek kada odstoje
Foto: Printscreen/YouTube

Vanilice su jedan od onih kolača koji se ne jedu odmah, već se strpljivo čekaju. Nekada su se obavezno pravile za slave, praznike i svadbe, čuvale u limenim kutijama i vadile samo za posebne goste.

Njihova čar je u jednostavnosti – prhko testo, miris vanile, sloj domaćeg džema i oblak prah šećera, a što duže stoje, to su mekše, punijeg ukusa i mirisnije.

Osnovni podaci

Kuhinja: domaća, tradicionalna

Težina pripreme: laka

Vreme pripreme: oko 40 min + pečenje

Vreme pečenja: 8–10 minuta po turi

Napomena: najbolje su posle 1–2 dana stajanja

Posne vanilice Foto: Shutterstock

Sastojci

Testo

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 g svinjske masti
    (ili 200 g putera, ili pola mast / pola puter)
  • 100 g prah šećera
  • 1 celo jaje
    (ili 2 žumanca za još prhkije testo)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • rendana korica 1 limuna
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2–3 kašike jogurta
  • prstohvat soli

Za spajanje

  • džem od kajsija
    (može i šljiva ili ribizla)

Za valjanje

  • prah šećer
  • malo vanilin šećera
Foto: Shutterstock

Priprema

1. Umutiti osnovu

U činiji penasto umutite mast (ili puter) sa prah šećerom i vanilin šećerom.
Dodajte jaje (ili žumanca), limunovu koricu i sok, pa kratko sjedinite.

2. Zamesiti testo

Postepeno dodajte brašno pomešano sa solju i jogurt.
Umesite glatko, mekano i prhko testo koje se ne lepi za ruke.

Testo umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta da se stegne.

3. Oblikovanje

Testo razvaljajte na debljinu prsta (oko 5–6 mm).
Malom čašicom ili modlom vadite krugove i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

4. Pečenje

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 8–10 minuta.
Vanilice treba da ostanu bele, samo blago pečene odozdo.

Ohladite ih potpuno.

5. Spajanje

Na jednu polovinu nanesite malo džema, poklopite drugom i blago pritisnite.
Gotove vanilice obilno uvaljajte u prah šećer pomešan sa vanilin šećerom.

Foto: Shutterstock

Savet

  • Vanilice su najlepše posle 24–48 sati, kada omekšaju i upiju aromu džema
  • Čuvajte ih u limenoj kutiji, na hladnom mestu
  • Idealne su za praznike, slave i poklon