Ova torta se lako pravi, lepo izgleda i prija svima. Kombinacija biskvita, višanja i laganog krema daje desert koji se brzo pojede i uvek se traži parče više.
Kako kaže Valentina Mašković, kreatorka ovog recepta, torta je najpopularniji izbor za Novu godinu.
Idealna za Novu godinu Foto: Shutterstock
Osnovne informacije:
- Kuhinja: domaća (srpska)
- Vreme pripreme: oko 45–60 minuta (uključujući pečenje i filovanje)
- Porcija: 10–12 porcija
- Kalorije: približno 320–350 kcal po porciji
- Težina pripreme: srednje
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašike šećera
- 4 kašike ulja
- 100ml mleka
- 1 kašika kakaoa
- 6 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 12 do 15 min.
Priprema biskvita Foto: Printskrin@Kuhinja Valentina Mašković/YouTube
Fil:
- 600g višanja
- 200-250g šećera
- 400ml soka od višnje
- 2 pudinga od vanile
- slatke pavlake ili gustina
- 200g šlag krema umućenog sa mlekom ili slatkom pavlakom
Kuvanje višanja Foto: Printskrin@Kuhinja Valentina Mašković/YouTube
Priprema:
- Umutite jaja, šećer, ulje i mleko.
- Dodajte kakao, brašno i prašak za pecivo,
- Pecite u velikom, najvećem plehu na 180 stepeni oko 12 minuta.
- Koricu isecite na trake.
- Napravite fil tako što ćete skuvati višnje i šećer.
- Sokom od višanja razblažite puding od vanile, a zatim ga umutite tj. skuvajte sa višnjama.
- Umutite slatku pavlaku ili šlag.
- Filujete traku korice sa višnjom, zatim urolajte u rolat, a onda stavite u sredinu kalupa,
- Oko nje umotajte drugu filovanu koricu i sve dok kalup ne bude popunjen sa tortom.
- Ukrasite šlagom i višnjama ili rastopljenom čokoladom
Bon Appétit!
U nastavku pogledajte video;