Posni čupavci: Mekani i sočni, a prave se bez mleka i jaja - ovaj recept ćete sigurno sačuvati

U danima posta često tražimo recepte koji su jednostavni, a opet puni ukusa, posni čupavci su upravo takav kolač – mekan, sočan i mirisan, savršen uz šolju kafe ili čaja, i drag gost na svakoj trpezi

Sočan čokoladni biskvit bez jaja i mleka, umakan u bogatu čokoladnu glazuru i uvaljan u kokos. Jednostavan, brz i idealan kolač za vreme posta, slave ili kada vam se jede nešto slatko bez mnogo komplikacija - Njegovo visočanstvo ČUPAVCI!

Osnovne informacije

Vreme pripreme: oko 30–40 minuta

Pečenje: 25–30 minuta

Pleh: 20 × 30 cm (ili sličan)

Težina: laka

Pogodno za: post, vegansku ishranu

Foto: Profimedia

Sastojci

Biskvit

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g kristal-šećera
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone (opciono)
  • 1 dl ulja
  • 2,5 dl vode ili kisele vode
  • 1 kašika limunovog soka ili sirćeta
  • Prstohvat soli

Glazura

  • 150 g posne čokolade za kuvanje
  • 4 kašike šećera
  • 5 kašika vode
  • 3 kašike ulja ili 50 g posnog margarina
  • Za posipanje
  • 150–200 g kokosovog brašna
Foto: Profimedia

Priprema

1. Priprema biskvita

U većoj posudi pomešajte sve suve sastojke: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte ulje, vodu (ili kiselu vodu) i limunov sok. Sve dobro sjedinite varjačom ili žicom za mućenje dok ne dobijete glatku i srednje gustu smesu.

2. Pečenje

Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje ili blago podmazan. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.
Ostavite biskvit da se potpuno ohladi, zatim ga isecite na kocke.

3. Priprema glazure

U manjoj šerpi na tihoj vatri zagrevajte vodu, šećer, ulje (ili margarin) i izlomljenu posnu čokoladu. Mešajte dok se sve ne otopi i ne sjedini u glatku, sjajnu glazuru. Glazura treba da bude topla, ali ne vrela.

4. Umakanje i uvaljavanje

Svaku kocku biskvita kratko umočite u toplu glazuru, zatim odmah uvaljajte u kokosovo brašno sa svih strana.

5. Slaganje

Gotove čupavce ređajte na tacnu ili pleh. Ostavite ih da se stegnu na sobnoj temperaturi ili kratko u frižideru.

Foto: Thinkstock

Savet

  • Ako želite još sočnije čupavce, biskvit možete pre sečenja blago poprskati sa 2–3 kašike tople vode ili biljnog mleka.
  • Umesto kokosovog brašna možete koristiti mlevene orahe ili lešnike.
  • Čupavci su još bolji sutradan, kada se ukusi lepo povežu.