Praznici su savršeno vreme za kreativne i slatke poslastice, a čokoladne šišarke postale su pravi hit na društvenim mrežama. Ovaj desert ne samo da izgleda impresivno, već je i vrlo jednostavan za pripremu, jer zahteva samo tri glavna sastojka. Idealne su za brzu pripremu kod kuće, a oduševiće celu porodicu, posebno decu, jer uključuju zajedničko stvaranje prazničnog stola.
Čokoladne šišarke
Sastojci:
- 200 g mlevenog keksa
- 3 kašike kakao praha
- 2–3 kašike meda ili šećera u prahu
- 1 kašika ruma šećera (može i vanilin šećer ili nekoliko kapi ruma)
- 30 g putera ili margarina
- 80 g čokoladnog kornfleksa
- 4–6 kašika nugat kreme ili džema
- po potrebi malo mleka (za vlažnost mase)
- malo šećera u prahu za posipanje
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte mleveni keks i kakao prah. Dodajte med (ili šećer u prahu) i rum šećer.
Na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj kratko otopite puter, pa ga dodajte u smesu. Zatim dodajte nugat kremu ili džem.
Dobijenu masu dobro izmešajte rukama ili kašikom. Ako je smesa suva i ne može da se oblikuje, dodajte po malo mleka dok ne dobijete ujednačenu i vlažnu masu koja se može oblikovati u šišarke.
Od mase oblikujte male šišarke veličine oraha. Uvaljajte ih u čokoladni kornfleks tako da budu potpuno prekrivene.
Šišarke stavite na tacnu obloženu papirom za pečenje i ostavite ih u frižideru barem 1–2 sata da se stegnu.
Pre služenja pospite ih šećerom u prahu da dobiju snežni efekat.
Ove šišarke su hrskave spolja, a mekane i aromatične iznutra. Idealne su za praznične trpeze ili kao slatki poklon u teglici.
Čokoladne šišarke spajaju zabavu u pripremi i bogat ukus, a zahvaljujući jednostavnom receptu, svako ih može napraviti i uživati u prazničnom duhu.