Posne pihtije od šarana: Jos bolje od originalne verzije, ako slavite Svetog Nikolu moraju da se nađu na vašoj trpezi

Pihtije su većini omiljeno predjelo, a na posni način, pripremljene od šarana su idealno predjelo za posne slave. Jendako su ukusne kao i originalna verzija
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 600 gr šarana
  • 1 krompir
  • 1 veća šargarepa
  • Limun
  • Sirće
  • Nekoliko zrna bibera
  • So
  • 1 kašičica aleve paprike
  • Svež peršun za dekoraciju

Priprema:

U jednu šerpu sipajte vodu i dodajte očišćen krompir, šargarepu, biber i so. Kuvajte oko 25–30 minuta, dok povrće potpuno ne omekša

U drugoj šerpi obarite ribu, pa kada je i ona kuvana sve sjedinite, ribu, kuvano povrće, limun i malo sirćeta.

Poređajte u posudu i nalijte fondom u kojem se kuvala riba. Ukoliko ima previše fonda, ukuvajte ga do željene količine.

Pihtije ostavite na hladnom.

Nakon što se pihtije ohlade na sobnoj temperaturi posuti ih sitno mlevenom alevom paprikom i dekorišite sa par listova peršuna.

Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želirajućih materija.

Ukoliko pihtije ne budu dovoljno guste, možete dodati i 15 grama biljnog želatina.

Pihtije su većini omiljeno predjelo, a na posni način, pripremljene od šarana su idealno predjelo za posne slave. Jendako su ukusne kao i originalna verzija Foto: Shutterstock