Božićni post ne mora biti dosadan – ova posna salata sa pečurkama i pečenim paprikama je ukusna, zasitna i jednostavna za pripremu. Možete je napraviti i od zimnice, ali pečene paprike lako možete pripremiti i sveže.
Osnovne informacije
Vrsta jela: Salata / Posno jelo
Vreme pripreme: 25–30 minuta
Težina pripreme: Lako
Sastojci (za 4 osobe)
- 500 g pečuraka
- 2 kisela krastavca
- 200 g maslina
- 4 pečene paprike
- 1 veza mladog luka
- 1 veza peršuna
- 350 g kukuruza (konzerviranog ili svežeg)
- 40 ml ulja
- Sok od 1/2 limuna
- So i biber po ukusu
Priprema
Pečurke očistite i isecite na tanke listiće. Stavite ih u šerpu sa vodom i malo limunovog soka, pa kratko prokuvajte (oko 5 minuta). Procedite i ostavite da se ohlade.
Kiseli krastavac, mladi luk, peršun i masline sitno iseckajte.
Pečene paprike ogulite i isecite na trake. Ako nemate pečene paprike, ispecite ih u rerni ili na plotni dok kožica ne potamni, pa ih potom ogulite.
Kukuruz procedite i stavite u veliku posudu. Dodajte ohlađene pečurke, paprike, krastavce, masline, mladi luk i peršun.
U manjoj posudi pomešajte ulje, limunov sok, so i biber. Prelijte preko salate i dobro promešajte.
Salatu ostavite u frižideru 15–20 minuta pre serviranja da se ukusi prožmu.