Ako vam je poznat ovaj scenario - kada ljuštite barena jaja, pola belanaca završi u kanti zajedno sa ljuskom, naš predlog je da isprobate trik sa limunom.
Zašto se jaja kuvaju sa limunom?
Sok od limuna će pomoći da jaja ne puknu prilikom kuvanja, ali će pomoći i da se lakše ogule. Kada stavite krišku limuna u vodu u kojoj kuvate jaja, kisela sredina omekšava ljusku i olakšava da se ljuska skine.
Šta se tačno dešava u šerpi?
Citratna kiselina iz limuna djeluje blago na kalcijum koji čini ljusku jajeta. To slabi vezu između ljuske i unutrašnje membrane, pa kada jaje bude skuvano, ljuska se odvaja mnogo lakše.
U šerpu sa vodom pored jaja možete staviti krišku limuna ili iscediti limunov sok, po želji.
Plus kod ovog trika je što će i kuhunja predivno mirisati.
Citratna kiselina iz limuna djeluje blago na kalcijum koji čini ljusku jajeta. Foto: Shutterstock