Najpoznatiji i najtraženiji kuvar posnih jela koji je priredila jedna monahinja je "Kuvar posnih jela na vodi" (kao i druga izdanja, poput "Srbskog posnog kuvara" i "Posnog kuvara na ulju") od monahinje Atanasije Rašić.
Ovaj kuvar je izuzetno popularan jer nudi raznovrsne recepte prilagođene pravoslavnim pravilima posta, uključujući savete za ishranu kod hroničnih bolesnika, lekovitost hrane, vitamine i minerale, kao i recepte za živu (nekuvanu) hranu, kolače na vodi i napitke.
1. Posne projice sa spanaćem
Ovo je klasičan, zdrav i izdašan recept, idealan za doručak ili večeru tokom posta na vodi ili ulju (u zavisnosti od toga da li se dodaje ulje).
Sastojci:
- 2 čaše kukuruznog brašna
- 1 čaša belog brašna (može i heljdino za zdraviju varijantu)
- 300 g svežeg spanaća (ili 150 g obarenog i oceđenog)
- 1 prašak za pecivo
- So po ukusu
- Voda po potrebi (oko 2-3 čaše)
- Po želji: susam za posipanje
Priprema:
Opran i očišćen spanać sitno naseckati. U većoj posudi pomešati sve suve sastojke: kukuruzno i belo brašno, prašak za pecivo i so.
Dodati naseckan spanać. Postepeno dolivati vodu i mešati dok se ne dobije smesa gustine jogurta. Smesu sipati u podmazane (ako postite na ulju) ili papirom za pečenje obložene kalupe za projice. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta, dok ne porumene.
2. Osnovni recept za posni pasulj (na vodi)
Ovaj recept naglašava jednostavnost i tradicionalnu pripremu bez mesa i jakih zaprški.
Sastojci:
- 500 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 koren peršuna
- Lovorov list
- So, biber, suvi biljni začin (po želji)
- Mlevena paprika (slatka ili ljuta)
- Po želji: malo peršunovog lista
Priprema:
Pasulj potopiti u hladnu vodu preko noći. Sutradan prosuti tu vodu. Naliti svežu vodu i kuvati dok ne proključa, pa opet prosuti prvu vodu (ovo smanjuje nadutost).
Naliti novu, čistu vodu, dodati ceo crni luk, šargarepu, koren peršuna i lovorov list. Kuvati na tihoj vatri dok pasulj ne omekša (oko 1.5-2 sata, zavisno od vrste pasulja). Kada je pasulj skuvan, izvaditi koren peršuna i luk, pa dodati začine (so, biber, začin).
Napraviti laganu zapršku (ako je post na ulju: na malo ulja propržiti sitno seckan beli luk i mlevenu papriku; ako je na vodi, samo dodati papriku i beli luk direktno u jelo pred kraj kuvanja). Sve zajedno prokuvati još 10-ak minuta. Poslužiti sa seckanim peršunovim listom.
3. Posni kolač na vodi (Brzi sa džemom)
Recepti za kolače na vodi su zaštitni znak njenih kuvara, a ovaj je izuzetno jednostavan i brz.
Sastojci:
- 3 čaše brašna
- 2 čaše tople vode
- 1 čaša šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 4 kašike džema od kajsija (ili šljiva)
- Po želji: rendana korica limuna
Za preliv/posip: šećer u prahu ili čokoladna glazura (posna, ako je post na ulju) ili grožđicama.
Priprema:
U posudi pomešati sve suve sastojke: brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Dodati toplu vodu, džem i rendanu koricu limuna. Sve dobro izmešati kašikom dok se smesa ne ujednači. Testo izliti u manji pleh (oko 20x30 cm) obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta (proveriti čačkalicom da li je kolač pečen). Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu ili preliti posnom glazurom.