3 najbolja posna kolača gotova za 60 minuta: Svi ih obožavaju

Donosimo vam recept za 3 najbolja posna kolača gotova za 60 minuta.
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Posni kolači mogu biti jednako ukusni i atraktivni kao i oni sa mlekom i jajima. Donosimo vam tri klasična recepta – Karamel lešnik rozen, Bajadera i Čoko oblanda – koja se pripremaju brzo i jednostavno, a odlična su za sve prilike.

1. Karamel lešnik rozen

Osnovne informacije

  • Vreme pripreme: 20 minuta + hlađenje
  • Porcije: 12–15
  • Tip: posni kolač sa rozen korama i karamelom

Sastojci

  • 1 pakovanje rozen kora
  • 350 g šećera
  • 500 ml vode
  • 200 g margarina
  • 100 g bele čokolade
  • 170 g lešnika
  • 400 g keksa

Glazura:

  • 100 g bele čokolade
  • 1 kašika ulja

Priprema

  • U šerpi karamelizujte šećer i zagrevajte vodu. Kada se šećer otopi, pažljivo dodajte toplu vodu (masa će zapeniti).
  • Dodajte margarin i mešajte dok se sve ne sjedini i provri.
  • Sklonite s vatre, umešajte keks i lešnike, promešajte i ostavite da se hladi 10 minuta.
  • Kore filujte po 5–6 kašika fila, ravnomerno raspoređujući. Na poslednju koru stavite papir za pečenje i opteretite sa 1 kg da kore lepo slepe.
  • Ostavite kolač da se dobro ohladi.
  • Otopite belu čokoladu sa uljem i prelijte kolač. Po želji, dekorisati dodatnim prelivenim slojem tamne čokolade.
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

2. Bajadera

Osnovne informacije

  • Vreme pripreme: 25–30 minuta + hlađenje
  • Porcije: 12–16
  • Tip: posni čokoladni kolač sa slojevima

Sastojci

Tamni sloj:

  • 150 ml vode
  • 150 g šećera
  • 80 g margarina
  • 170 g oraha
  • 180 g keksa
  • 100 g čokolade (kakao krem tabla)

Svetli sloj:

  • 150 ml vode
  • 50 g margarina
  • 50 g šećera
  • 180 g keksa
  • 170 g mlevenih oraha

Glazura:

  • 100 g čokolade (kakao krem tabla)
  • 2 kašike ulja

Priprema

  • U šerpi zagrejte vodu, šećer i margarin, pa kad provri dodajte orahe, keks i čokoladu za tamni sloj. Mešajte dok se ne sjedini. Izlijte u kalup obložen papirom i poravnajte. Stavite u frižider da se stegne.
  • Za svetli sloj, zagrejte vodu, šećer i margarin, dodajte orahe i keks i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
  • Nanesite svetli sloj preko tamnog, poravnajte i vratite u frižider.
  • Kada se slojevi stegnu, pripremite glazuru – otopite čokoladu sa uljem i prelijte kolač.
  • Bajaderu secite na štanglice.

3. Čoko oblanda

Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Osnovne informacije

  • Vreme pripreme: 20–25 minuta + hlađenje
  • Porcije: 10–12
  • Tip: posni kolač sa oblandom i čokoladom

Sastojci

  • 400 ml vode
  • 400 g šećera
  • 250 g margarina
  • 200 g čokolade
  • 500 g keksa (ili 350 g keksa + 170 g oraha ili lešnika)
  • 1 velika oblanda

Priprema

  • U šerpi zagrejte vodu, šećer i margarin. Kada provri, dodajte čokoladu da se otopi.
  • Umutite keks (ili kombinaciju keksa i orašastih plodova) i prohladite 10 minuta.
  • Filujte oblandu po listovima, nanoseći po 6 kašika fila na svaki list. Na poslednji list stavite papir za pečenje i opteretite da se kolač slepi.
  • Ostavite kolač da se stegne, a potom secite u trouglove ili po želji.

(Stil/ Domaći recepti)

This browser does not support the video element.

Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka Izvor: TikTok/thecollegechefs