Salata koju danas zovemo ruska salata i koja je sastavni deo svake slavske trpeze, nekada je nosila naziv Olivije salata. Lusijen Olivije je tada bio kuvar poznatog francuskog restorana u Moskvi pod nazivom L'Ermitaž
U zavisnosti od sezone, salata Olivije je zapravo mogla da sadrži piletinu, teletinu, kavijar... Recept za sos koji je pratio salatu oduvek je bio tajna, ali možemo pretpostaviti da je u pitanju bila neka vrsta majoneza.
Krajem devetnaestog veka, Ivan Ivanov, pomoćnik šefa Olivijea, iskoristio je trenutak odsustva šefa kuhinje da ukrade recept za rusku salatu. Ubrzo nakon toga, Ivanov je postao šef kuhinje i počeo je da služi salatu veoma sličnu salati svog mentora, ali pod nazivom Prestonička salata (Stoličnij).
Godine 1905, restoran Ermitaž je zatvoren i recept za rusku salatu je počeo da se objavljuje u raznim publikacijama. Razne adaptacije ove salate počele su da se pojavljuju tokom sovjetskog perioda.
A evo kako je glasio originalni recept za rusku salatu:
Osnovne informacije
- Vreme pripreme: 10 minuta
- Vreme kuvanja/pečenja: 20 minuta
- Broj porcija: 8–10
- Tip jela: Predjelo
- Težina pripreme: Lako
Sastojci:
- 500 gr pilećih prsa
- 2 srednja krompira, kuvana, oljuštena i isečena na kockice
- 2 šargarepe, kuvane, oljuštene i isečene na kockice
- 300 gr graška
- 3 tvrdo kuvana jaja, sitno iseckana
- 3 velika kisela krastavčića, iseckana na kockice
- Sok od pola limuna
- 110 gr majoneza
- 1 kašika senfa
- mirođija
- So
- Biber
Priprema:
- Kuvajte piletinu najmanje 20 minuta, dok se potpuno ne skuva, pa je isecite na kockice.
- Pomešajte piletinu sa jajima, kiselim krastavčićima, graškom, kuvanim krompirom i kuvanom šargarepom.
- Dodajte mirođiju (po ukusu) i timijan. Dodajte so i biber, majonez, limunov sok i senf.
- Poslužite ohlađeno sa malo mirođije, kuvanim jajima i paradajzom isečenim na tanke kriške za ukrašavanje.