Priprema peciva i nije baš omiljen kulinarski poduhvat nestrpljivih domaćica zbog mešenja testa i čekanja da ono naraste. Ali i za to postoji rešenje.
Donosimo vam nekoliko trikova koji će pomoći da vaših ruku delo bude baš kao iz najboljeg restorana ili kao sa slike vašeg omiljenog kuvara:
1. Pre nego što počnete da pravite testo, izvadite puter i jaja iz frižidera i držite ih neko vreme na sobnoj temperaturi.
2. Pripremite i izmerite sve neophodne sastojke pre nego što počnete da mesite.
3. Pridržavajte se recepta i nemojte da improvizujete. Za razliku od kuvanih jela, specijaliteta s mesom, čorbi i salata, gde možete dodati nešto novo ili promeniti količinu sastojaka, testa su rezultat hemijskih procesa.
4. Ne preterujte s količinom praška za pecivo ili kvasca, jer postoji mogućnost da testo naraste previše i pukne.
5. Nemojte da pravite zalihe praška za pecivo i kvasca, jer s vremenom gube svojstva.
6. Testo stavljajte uvek u zagrejanu rernu, jer sva testa s praškom za pecivo i kvascem to traže. Prilikom spajanja vlažnih i suvih sastojaka dolazi do hemijske reakcije i testo odmah počinje da raste. Sačekajte 10 do 15 minuta od trenutka kad rerna dostigne željenu temperaturu i onda stavite testo u nju.
7. Rešetku postavite na sredinu, kako bi se testo ispeklo podjednako odozgo i odozdo.
8. Meko testo za mekike ili pogačice, pa čak i testo za kiflice ili za pogaču može se čuvati u frižideru. Ako je testo ostavljeno u najlon kesi i obilno je premazano uljem, ono tamo može stajati oko dva dana, a da se to ni na koji način ne odrazi na njegov ukus. Nakon tog roka testo počinje da gubi elastičnost i da dobija kiseo ukus.
DA BRŽE NARASTE
* Kvasac koji podstiče narastanje testa najbolje deluje u vlažnim i toplim sredinama. Zbog toga oblikovano testo stavite bliže izvoru toplote. Idealno je da stoji blizu rerne koju ste uključili da se zagreva. Međutim, vodite računa da ne bude preblizu izvora toplote, jer ćete dobiti suprotan efekat.
* Narastanje ćete takođe ubrzati i ako oblikovano testo prekrijete blago navlaženom kuhinjskom krpom.