Najbolju bistru supu kuvale su naše bake: Držale su se starog trika koji nikad ne omane

Otkrijte trik naših baka za savršeno bistru i aromatičnu supu. Naučite kako da sprečite mutan bujon, koje sastojke da koristite i kojim koracima da dobijete zlatnu, esencijalnu domaću supu punu ukusa
Foto: Shutterstock

Da bi pileća supa bila bistra i puna ukusa, važno je obratiti pažnju na svaki korak pripreme. Kvalitet sastojaka igra veliku ulogu, ali mnogi zaboravljaju da sama tehnika kuvanja često presudi – od nje zavisi da li će supa biti savršeno bistra ili mutna. Ipak, postoji jedan jednostavan trik koji sve može popraviti – stari bakin savet koji zaista radi.

Tajna savršene supe

Priprema domaće supe zahteva vreme i strpljenje. Najbolji rezultat postiže se sporim kuvanjem na blagoj vatri, tokom nekoliko sati. Što duže vri, to će se ukusi bolje prožeti, a supa će postati bogatija i punija.
Vrlo važan korak je i redovno skidanje pene (šumovke) koja se stvara na površini – upravo ona može da učini da supa bude mutna i neprivlačna. Ako je redovno uklanjate, dobićete bistu i čistu supu kakvu su pravile naše bake.

Foto: Shutterstock

Kako spasiti mutnu supu?

Ako se ipak dogodi da se supa zamuti, postoji provereni način da je spasite. Dovoljno je da u lonac dodate čašu hladne vode. Ova tehnika, poznata kao „kaljenje supe“, koristi se i u profesionalnim kuhinjama. Nagla promena temperature dovodi do toga da se belančevine zgrušaju i slegnu na dno šerpe, a tečnost ponovo postaje bistra.

Umesto hladne vode možete ubaciti i nekoliko kockica leda – efekat će biti isti. Oba postupka su potpuno bezbedna i ne menjaju ukus supe, pa ih slobodno možete primeniti kad god želite da vaša supa izgleda savršeno.

Bakin trik za zlatnu boju i pun ukus

Za bogatu, zlatnu boju i dubok ukus ključ je u kombinaciji sastojaka. Povrće treba da bude sveže, ali se ne dodaje odmah – najbolje je da najpre prokuvate meso, pa tek potom ubacite šargarepu, paškanat, celer i luk.
Kada je reč o mesu, najbolji rezultat daje mešavina više vrsta – pileće meso, pačje ili goveđe. Takva kombinacija daje supi pun, slojevit ukus.
Još jedan važan detalj: uvek nalijte meso hladnom vodom. Na taj način se iz kostiju i mesa polako izvlači sav ukus i hranljive materije, pa će vaš bujon biti esencijalan i aromatičan – baš kao što su ga pravile bake.

Foto: Shutterstock


Savršeno bistra i ukusna supa nije slučajnost – to je rezultat pažnje, strpljenja i jednog starog trika koji nikada ne omane. Malo vremena, nekoliko kockica leda i pažljivo birani sastojci dovoljni su da i vaš „rosol“, odnosno domaća pileća supa, bude prava uteha u tanjiru.