Mnogi od nas jedva čekaju početak jeseni jer počinje sezona bundeve. Ovo dekorativno povrće, pored toga što se zbog fantastičnog ukusa često koristi u pripremi raznih jela, poznato je i po tome što je izuzetno lekovito.
Pošto joj sezona upravo počinje, evo nekoliko razloga zašto je u ovom periodu treba što češće uključivati u svoj jelovnik...
Održava težinu
U sto grama ploda bundeve nalazi se manje od 30 kalorija i 90 odsto vode, zbog čega se smatra dijetalnom namirnicom. Pored toga, redovna konzumacija ovog povrća snižava loš holesterol u krvi.
Zaštitnik imuniteta i očiju
Narandžasta boja njenog mesa i kore govori da je u pitanju povrće bogato beta-karotenom, antioksidantom koji štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, čuva zdravlje očiju i jača imunitet. Jačanju organizma pomoći će i vitamini C, E i K, kalijum, kalcijum i gvožđe, koji se takođe nalaze u bundevi.
Podstiče probavu
U bundevi se nalazi mnogo vlakana. Pektin i celuloza poboljšavaju varenje i umiruju želudačne tegobe, pa se konzumacija ove namirnice naročito preporučuje osobama koje pate od zatvora i upale debelog creva.
Čuvar prostate
Ulje semenki bundeve lako se vari, sadrži esencijalne masne kiseline, a njegova konzumacija preporučuje se muškarcima jer blagotvorno deluje na upalne procese prostate i preventivno protiv kancerogenih promena na ovom delu tela.
Grickajte i semenke
Naučnici se slažu da nam grickanje semenki bundeve popravlja raspoloženje. Pored toga što umanjuju stres i anksioznost, štite od dijabetesa, sprečavaju nastanak osteoporoze, ublažavaju kod žena simptome menopauze i glavobolje, muškarcima čuvaju prostatu.
Bogate su zdravim nezasićenim masnim kiselinama, sposobne su da regulišu visinu šećera u krvi i povećaju osetljivost organizma na insulin. Pune su cinka, minerala koji podstiče izgradnju i održavanje zdravlja kostiju, a odlične su i za dijete: 30 g semenki bundeve ima oko 5 g proteina, što će vas duže držati sitima.
Ako želite da smršate možete je spremiti na jedan od ovih načina objašnjenih u receptu ispod: