Biber dolmasi – turske punjene paprike: Autentično „dolma sos“ daje pikantniju aromu

Otkrijte kako pripremiti ukusne turske punjene paprike (Biber Dolması) sa mesom, pirinčem i aromatičnim začinima. Tradicionalni recept, korak po korak, za sočne i mirisne paprike koje oduševljavaju
Foto: preentscreen/Youtube

Turske punjene paprike (Biber Dolması)

Sastojci (za 4 osobe):

  • 6 velikih paprika (crvene, žute ili zelene)
  • 250 g mlevenog junećeg ili mešavina junećeg i ovčijeg mesa
  • 100 g pirinča
  • 1 veći crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 paradajza, oljuštena i sitno iseckana (ili 2 kašike paradajz pirea)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 kašičica suvog nana ili svežeg peršuna
  • So i biber po ukusu
  • 200 ml vode ili bujona
  • Sok od pola limuna
Foto: preentscreen/Youtube

Priprema:

1. Paprike operite, presečite im vrh i očistite seme. Sačuvajte „kapice“ od paprika za dekoraciju. Na maslinovom ulju propržite sitno seckan luk dok ne postane staklast.

Dodajte beli luk i mleveno meso, kratko propržite dok meso ne promeni boju.

2. Dodajte pirinač, seckani paradajz, crvenu papriku, kim, so, biber i peršun/nanu.

Kratko promešajte da se svi začini sjedine. Nadev treba biti blago suv, pirinač će se kasnije krčkati u paprikama.

Foto: preentscreen/Youtube

3. Punjenje paprika

Paprike pažljivo napunite nadevom, ne previše da pirinač može da nabubri tokom kuvanja.

Pokrijte svaku papriku sačuvanom „kapicom“.

Foto: preentscreen/Youtube

4. Kuvanje

Stavite punjene paprike uspravno u šerpu.

Sipajte vodu ili bujon toliko da paprike budu pokrivene do 2/3 visine.

Dodajte sok od limuna i još malo maslinovog ulja preko paprika.

Pokrijte šerpu i kuvajte na srednje tihoj vatri 30–40 minuta, dok pirinač ne omekša, a paprika postane mekana.

5. Posluživanje

Poslužite toplo, uz turski jogurt ili tzatziki sos po želji.

Može se dekorisati svežim peršunom.

Foto: preentscreen/Youtube

Dodavanje malo suve mente i crvene paprike daje autentičan turski ukus.

Neki turski recepti uključuju i malo sitno seckane boranije ili paradajz sosa preko paprika pre kuvanja.

Pirinač se može prethodno blago prokuvati da kraće kuva u paprikama.