Pravljenje ajvara zavolela sam uz svoju baku Milevu koja nije mogla da zamisli zimu bez njega. Uvek je spremala više vrsta, nije joj bilo teško ni da satima peče papriku, a onda bismo se svi okupili da je čistimo. Recept je nasledila od svoje majke, a mi od nje i nema ko nas nije pitao za način pripreme kada bi probao naš specijalitet od crvenih paprika. Ukoliko ste ljubitelji ove vrste zimnice, onda obavezno morate isprobati bakine recepte!
1. Ajvar sa plavim paradajzom
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Srpska, domaća zimnica
- Tip jela: Namaz / zimnica
- Vreme pripreme: oko 3 sata (pečenje, čišćenje i ceđenje povrća)
- Vreme kuvanja: oko 1 sat
- Ukupno vreme: oko 4 sata
- Broj porcija: oko 10 tegli (zavisi od veličine)
- Nivo težine pripreme: Srednje
Sastojci:
- 15 kg paprika
- 5 kg plavog paradajza
- pola šolje od 250ml sirćeta
- pola litrara ulja
- malo manje od 1 šolje šećera
- soli po ukusu
Ajvar od paprika i plavog paradajza Foto: Stil / Ivana Bogićević
Priprema:
- Ispeći i očistiti paprike i plavi paradajz, ostaviti ih par sati da se dobro ocede, potom ih samleti.
- Pomešati ih u velikoj šerpi i pržiti.
- U drugu šerpicu sipati ulje, sirće, šećer, so i ostaviti da provri, pa preliti preliti paprika i paradajz.
- Pržiti oko sat vremena. Znaćete da je ajvar gotov kada varjačom pređete po dnu lonca, a ona ostavlja "put" za sobom.
- Vreo ajvar odmah sipati u prethodno zagrejane tegle u rerni, zatvoriti ih i umotati u nešto toplo. Ostaviti da tako odstoje 24h i potom ih odložite u hladnu prostoriju.
2. Ajvar od cepkanih paprika
Osnovni sastojci:
- Kuhinja: Srpska, domaća zimnica
- Tip jela: Namaz / prilog
- Vreme pripreme: oko 2,5 sata (pečenje, čišćenje i cepkanje paprika)
- Vreme kuvanja: oko 30–40 minuta
- Ukupno vreme: oko 3 sata
- Broj porcija: oko 8 tegli
- Nivo težine pripreme: Srednje
Sastojci:
- 10 kg paprika
- 400 ml ulja
- 50 ml sirćeta ili po ukusu
- 150 g šećera
- 1 veza peršuna
- 4-5 glavica belog luka
- soli po ukusu
Ajvar od cepkanih paprika Foto: Stil / Ivana Bogićević
Prprema:
- Ispeći i očistiti paprike od kore i semenki, ostaviti da se ocede, a potom ih iscepkati.
Staviti paprika na šporet da se zagrevaju. - U posebnoj šerpici sipati ulje, sirće, so, šećer, ostaviti da proveri i preliti ajvar.
- Pržiti oko pola sata, a potom dodati peršin i iseckani beli luk na listiće. Nakon toga još malo propržiti.
- Kad se skine sa šporeta, dodati malo konzervansa i promešati.
- Sipati ajvar odmah u vrele tegle, zatvoriti ih i umotati u nešto toplo. Ostaviti tako 24 sata i odložiti ih u hladnu prostoriju.
3. Ljutenica
Osnovni sastojci:
- Kuhinja: Srpska, tradicionalna zimnica
- Tip jela: Namaz / prilog (ljuti ajvar)
- Vreme pripreme: oko 3 sata (pečenje i priprema povrća)
- Vreme kuvanja: oko 1 sat
- Ukupno vreme: oko 4 sata
- Broj porcija: oko 10 tegli
- Nivo težine pripreme: Srednje ka zahtevnom
Sastojci:
- 10 kg paprika
- 10 kg paradajza
- 400 ml ulja
- 150 g šećera
- 50 ml sirćeta ili po ukusu
- 1 veza peršuna
- 4 do 5 glavica belog luka
- 300-400 g feferona
- 100 g soli ili po ukusu
- pola kesice konzervansa
Ljutenica Foto: Stil / Ivana Bogićević
Priprema:
- Ispeći i očistiti papriku od kore i semenki, ostaviti par sati da se ocedi, potom je samleti.
- Očistiti paradajz i sitno iseckati.
- Kuvati paradajz dok ne uvri sok koji je pustio.
- Dodati parike, so, šećer i sirće i mešati dok ne provri.
- U posebnoj šerpici sipati ulje, kada provri, preliti ajvar. I dodati iseckane feferone.
- Pržiti oko sat, odnosno dok varjača ne ostavlja trag po šerpi.
- Pred kraj dodati beli luk i peršun i propržiti još malo. Kad se skine sa vatre dodati malo konzervansa i dobro promešati.
- Sipati odmah vruć ajvar u prethodno zagrejane tegle. Umotati u toplo i ostaviti 24 sata. Nakon toga odložiti u hladnu prostoriju.