Domaća pileća pašteta je kao stvorena za doručak u ove hladne jesenje dane: A pravi se tako jednostavno i očas posla

Uz ovu domaću pileću paštetu uživaćete u svakom zalogaju
Foto: Printscreen Youtube

Domaća aromatičnapileća pašteta sa puterom, lukom i pavlakom savršena je za doručakuz topli hleb i šolju čaja tokom hladnih jesenjih dana.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Francuska

Tip jela: Namaz / Predjelo

Vreme pripreme: 20 minuta

Ukupno vreme: 1 sat (uključujući kuvanje i hlađenje)

Kalorije: Približno 180 kcal po porciji (30 g)

Broj porcija: 10–12

Težina pripreme: Lako

Sve sastojke ubacite u blender pa blendajte dok ne dobijete glatku, ujednačenu smesu Foto: Printscreen Youtube

  Sastojci:

  • 400 g pilećeg belog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka (po želji)
  • 2 kašike ulja
  • 80 g putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)
  • 2–3 kašike kisele pavlake
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica senfa (opciono, za dodatnu aromu)

Priprema:

Kuvanje mesa: U šerpi skuvajte pileće meso u blago posoljenoj vodi (oko 30 minuta) dok ne postane mekano. Ohladite i iscepkajte na komade.

Prženje luka: Sitno iseckajte crni luk (i beli luk ako koristite) i propržite na ulju dok ne postane staklast i blago karamelizovan. Ostavite da se ohladi.

Blendanje sastojaka: U blender ili secko stavite skuvano i ohlađeno meso, prženi luk, omekšali puter, pavlaku, so, biber i senf. Blendajte dok ne dobijete glatku, ujednačenu smesu. Po potrebi dodajte još pavlake ili malo supe u kojoj se kuvalo meso, da bi pašteta bila mazivija.

Poslužite je ohlađenu uz topli tostirani hleb Foto: Printscreen Youtube

  Hlađenje: Prebacite paštetu u posudu sa poklopcem i ostavite u frižideru najmanje 2–3 sata da se stegne i razvije pun ukus.

Serviranje: Poslužite je uz topli tostirani hleb, masline ili domaće kiflice — i uživajte u svakom zalogaju! Prijatno!

Saveti:

  • Umesto pilećeg belog mesa, možete koristiti i batake – biće punijeg ukusa.
  • Po želji, dodajte malo muskatnog oraščića, peršuna ili limunovog soka za svežinu.
  • Paštetu čuvajte u frižideru do 5 dana u zatvorenoj posudi.
  • Odlična je kao namaz na hleb, krekere, uz sveže povrće ili kao deo predjela.