Stari recept za bakinu štrudlu: Da vam kuća zamiriše na dom, spremite ovaj nezaboravni desert

Umesto mlevenih oraha možete da koristite mleveni mak
Foto: Shutterstock

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Austrijska
  • Tip jela: Desert
  • Ukupno vreme pripreme: 2 sata
  • Kalorije: 400 kcal po porciji
  • Težina pripreme: Srednje zahtevno


Sastojci za testo:

* 1/2 kg brašna
* 1 celo jaje
* 2 žumanceta
* 1 šolja ulja
* 1 šolja mleka
* 1 kašika suvog kvasca
* 2 kašike šećera
* malo soli
* malo mleka

Fil:

* 250 g šećera
* 3 dl vode
* 300 g mlevenih oraha

Foto: Sergii Koval/Shutterstock

Priprema:

1. Kvasac potopiti u mleko u koje ste dodali malo soli i šećera. Pomešati brašno, jaje, 2 žumanceta, ulje i potopljen kvasac, zamesiti testo i ostaviti da nadođe. Razviti dve kore.

2. Za fil prokuvati šećera sa 3 dl vode (ako je fil gust, dodajte još malo vode). Kad provri, dodati mlevene orahe. Filovati kore, a zatim uviti u rolat. Ostaviti ga da odstoji 1 sat.

3. Peći u rerni oko 45 minuta. Kad se rolat prohladi, posuti ga šećerom u prahu.