Dalmatinska rožata je najsočnija poslastica koja budi sećanja na more: Kolač sa ukusima Mediterana

Ukoliko ne želite još uvek da pustite sećanje na more i odmor, spremite dalmatinsku rožatu, kolač kojem niko neće moći da odoli
Foto: printscreen/instagram

Potrebno je: 

  • 12 jaja
  • 1 l mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 250 grama šećera
  • korica od limuna i pomorandže
  • malo ruma
  • 20 grama šećera za karamel

Priprema:

Na vatri rastopite šećer u karamel, stalno mešajući. Kalup za rožatu ceo obložite karamelizujućim šećerom. Mali deo karamela ostavite i u njega dodajte onoliko mleka koliko je dovoljno da se rastopi i da dobijete zlatnu boju. Time će boja rožate biti tamnija.

Izmešajte jaja sa šećerom i limunovom koricom. Pazite da ne pravite mehuriće. Dodajte svo mleko (ono s karamelom i ostatak od litre). Pažljivo sipajte da se ne stvore mehuriće. Ako se ipak stvore, skinite penušavi deo. Mutite bar 10-15min polagano. Dodajte 1 čep ruma.

U dublji pleh stavite vruću vodu pa u taj pleh stavite kalup u koji ste sipali rožatu. Pokrijte aluminijskom folijom i na sredini probušite rupu kako bi vazduh mogao izlaziti.

Posudu s vodom i kalup sa smesom stavite u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni na 20 min, zatim smanjite na 180 još 45 min.

Ukoliko se nije stvrdnula rožata, pecite je još malo. Kad je pečena, ohladite je i zatim prevrnute u tanjir. Pazite jer će vam izaći dosta soka od karamela. Zatim je dobro ohladite u frižideru.