Potrebno je:
- 12 jaja
- 1 l mleka
- 2 vanilin šećera
- 250 grama šećera
- korica od limuna i pomorandže
- malo ruma
- 20 grama šećera za karamel
Priprema:
Na vatri rastopite šećer u karamel, stalno mešajući. Kalup za rožatu ceo obložite karamelizujućim šećerom. Mali deo karamela ostavite i u njega dodajte onoliko mleka koliko je dovoljno da se rastopi i da dobijete zlatnu boju. Time će boja rožate biti tamnija.
Izmešajte jaja sa šećerom i limunovom koricom. Pazite da ne pravite mehuriće. Dodajte svo mleko (ono s karamelom i ostatak od litre). Pažljivo sipajte da se ne stvore mehuriće. Ako se ipak stvore, skinite penušavi deo. Mutite bar 10-15min polagano. Dodajte 1 čep ruma.
U dublji pleh stavite vruću vodu pa u taj pleh stavite kalup u koji ste sipali rožatu. Pokrijte aluminijskom folijom i na sredini probušite rupu kako bi vazduh mogao izlaziti.
Posudu s vodom i kalup sa smesom stavite u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni na 20 min, zatim smanjite na 180 još 45 min.
Ukoliko se nije stvrdnula rožata, pecite je još malo. Kad je pečena, ohladite je i zatim prevrnute u tanjir. Pazite jer će vam izaći dosta soka od karamela. Zatim je dobro ohladite u frižideru.