Bundeva čuva krvne sudove, sprečava zatvor, dobra je za mršavljenje + 3 recepta koja će vas oduševiti

Sezona bundeve je počela, a ukoliko držite dijetu - ova 3 recepta su baš za vas: niskokalorična, a ukusna
Foto: Shutterstock

Bundeva je neverovatna hrana, bogata vitaminima A, C i E, i mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Pomaže u jačanju imunog sistema, poboljšava vid i podržava zdravlje srca i krvnih sudova. Njen nizak sadržaj kalorija čini je idealnom za one koji paze na svoju težinu.

Ali najvažnija prednost bundeve je njen jedinstveni ukus, koji se u različitim jelima razvija na potpuno različite načine. Danas ćemo podeliti tri jednostavna recepta koja će istaći sve prednosti i prirodni ukus bundeve.

Zašto je sve dobra bundeva?

Bundeva je toliko niskokalorična (ima samo 26 kalorija na 100 grama), a u isto vreme je bogata vlaknima, zbog čega daje osećaj sitosti i pomaže pri regulaciji šećera u krvi. Odličan je izbor za one koji žele da smršaju i one koji paze na ishranu. Zbog toga jer sadži kalijum, smatra se odličnom za regulaciju krvnog pritiska, reguliše metabolizam, a pomaže i pri stvaranju serotonina - hormona sreće. 

Šta sve možete da spremite od budneve?

Pečena bundeva sa medom i cimetom

Sastojci:

  • Sveža bundeva - 1 kg
  • Prirodni med - 2 kašike.
  • Mleveni cimet - pola kašičice.
  • Ekstra devičansko maslinovo ulje - 1 kašika.
  • Morska so - prstohvat

Priprema: 

  1. Zagrejte rernu na 180°C.
  2. Oljuštite bundevu i očistite je od semenki, pa je isecite na velike komade debljine oko 2 cm.
  3. Pomešajte maslinovo ulje, med i cimet u posebnoj posudi. Dodajte prstohvat soli. Premažite komade bundeve marinadom.
  4. Pripremljenu bundevu stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Pecite oko 30 minuta, dok bundeva ne omekša i ne porumeni na vrhu.
Bundeva sa cimetom i medom, a može i orasima Foto: Shutterstock

Krem čorba od bundeve

Sastojci:

  • Sveža bundeva - 700 g
  • Svež krompir - 2 kom.
  • Crni luk - 1 mali luk
  • Sveže mleko - 200 ml
  • puter - 30 g
  • voda - 500 ml
  • Sveže mleveni crni biber - po ukusu
  • Morska so - po ukusu

Priprema

  1. Pripremite sastojke: oljuštite bundevu, krompir i luk. Sve isecite na kockice srednje veličine.
  2. Propržite seckani luk na puteru dok ne postane staklast. Zatim dodajte seckani krompir i bundevu. Krčkajte još nekoliko minuta.
  3. Dodajte vodu, dovedite do ključanja, smanjite vatru i krčkajte dok povrće ne omekša (oko 15-20 minuta ).
  4. Nakon toga, sklonite šerpu sa vatre i mešajte sadržaj dok ne postane glatko.
  5. Vratite smesu na šporet, dodajte mleko i zagrevajte supu dok ne proključa. Začinite solju i biberom po ukusu.
Foto: Shutterstock


Salata od pečene bundeve sa feta sirom i orasima

Sastojci:

  • Pečena bundeva (komadići) - 300 g
  • Listovi zelene salate - velika gomila
  • Feta sir - 100 g
  • Oljušteni orasi - šaka
  • Hladno ceđeno maslinovo ulje - 2 kašike
  • Sveže ceđeni limunov sok - 1 kašika
  • Morska so - po ukusu
  • Sveže mleveni crni biber - po ukusu

Priprema:

  1. Ohladite pečene komade bundeve na sobnu temperaturu.
  2. Oprane i osušene listove zelene salate ručno iskidajte na krupne komade.
  3. Isecite feta sir na male kockice.
  4. Stavite listove zelene salate, komade bundeve i feta sir u duboku posudu za salatu.
  5. Orahe lagano prepržite u suvom tiganju i sitno iseckajte nožem.
  6. Pomešajte sastojke u činiji za salatu.
  7. Za dresing, pomešajte maslinovo ulje i limunov sok, začinite solju i biberom po ukusu.
  8. Dobijeni dresing prelijte preko salate i lagano promešajte.
Foto: Shutterstock