Evo kako da vam ajvar ostane svež bez konzervansa godinu dana: 5 proverenih trikova iskusnih domaćica

Saznajte proverene trikove kako da se ajvar ne pokvari bez konzervansa – od sterilizacije i pasterizacije do starinskog sloja ulja.
Foto: Shutterstock

Ajvar je kralj zimnice i nezaobilazna poslastica na našim trpezama. Ipak, svaka domaćica zna koliko je važno da se on ne pokvari brzo, naročito ako izbegavamo da koristimo veštačke konzervanse. Dobra vest je da postoje provereni trikovi, zasnovani na dugogodišnjoj praksi i savetima kulinarskih stručnjaka, koji garantuju da će vaš ajvar ostati ukusan i bezbedan za jelo mesecima.

1. Sterilizacija tegli i poklopaca

Prvi i najvažniji korak je da tegle i poklopce dobro operete, zatim ih stavite u rernu na oko 100 °C kako bi se sterilizovali. Vruć ajvar sipajte direktno u zagrejane tegle, odmah ih zatvorite i okrenite naopačke dok se potpuno ne ohlade – tako se stvara vakuum koji štiti ajvar od kvarenja.

Vruć ajvar sipati u vrele tegle Foto: Shutterstock

2. Nauljajte površinu ajvara

Kada napunite teglu, na sam vrh sipajte tanak sloj ulja. On će napraviti zaštitni film koji sprečava dodir ajvara sa vazduhom i značajno usporava kvarenje.

3. Dodajte malo sirćeta

Sirće prirodno snižava pH vrednost i na taj način dodatno čuva ajvar. Dovoljno je da stavite 1–2 kašike belog ili vinskog sirćeta u meru koja se kuva.

Što gušći ajvar - to bolje Foto: Shutterstock

4. Kuvajte dugo i polako

Što je ajvar gušći, to duže traje. Zbog toga paprike i patlidžan treba dobro ocediti od suvišne vode, a smesu kuvati na tihoj vatri dok ne dobije kompaktnu, mazivu strukturu.

5. Pasterizacija za sigurnost

Ako želite potpunu sigurnost, napunjene i zatvorene tegle stavite u veliki lonac sa vrućom vodom i pasterizujte ih 15–20 minuta. To produžava vek trajanja ajvara bez ikakvih hemijskih dodataka.

Važna napomena: 

Kada jednom otvorite teglu, nikada nemojte vaditi ajvar prljavim ili vlažnim priborom. Najmanja kontaminacija može izazvati kvarenje.

Za ukusan, zdrav i dugotrajan ajvar nije potreban konzervans – već strpljenje, pažnja i nekoliko proverenih trikova. Ako sterilizujete tegle, dodate ulje i sirće, kuvate ga dovoljno dugo i čuvate na pravi način, ajvar će biti besprekoran i dočekati i proleće.