Recept za najbolji kuvani pasulj: Zbog ove 3 cake ispadne lepše nego u restoranu, a neće vas nadimati

Otkrijte kako se pravi najlepši kuvani pasulj kao iz restorana. Recept sa trikovima za bogat ukus, gust sos i savršen miris.
Najbolji kuvani pasulj Foto: Pritnscreen/youtube

Kuvani pasulj je jedno od najomiljenijih jela naše srpske kuhinje, a kada se pripremi na pravi način – na tihoj vatri i sa pažljivo odabranim sastojcima – postaje specijalitet dostojan najboljih restorana.

Ovaj recept oslanja se na proverene trikove iskusnih kuvara, zahvaljujući kojima pasulj dobija pun ukus, gust i bogat sos i miris kojem je teško odoleti.

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Srpska
  • Tip jela: Glavno jelo
  • Vreme kuvanja: oko 90 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata
  • Kalorije po porciji: oko 400 kcal
  • Broj porcija: 6
  • Nivo težine pripreme: Srednje
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 paškanat ili manji komad celera
  • 2–3 čena belog luka
  • 1 suva paprika ili 1 kašičica aleve paprike
  • 2 lovorova lista
  • 150 g suvih rebara ili kobasice (opciono, za bogatiji ukus)
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike ulja ili masti
  • 1 kašika paradajz-pirea
  • so i biber po ukusu
  • svež peršun za posipanje

Priprema:

1. Potapanje pasulja

Pasulj potopite u hladnu vodu i ostavite preko noći. Sutradan ga procedite i prelijte novom vodom.

Foto: Thinkstock

2. Prvo kuvanje

Stavite pasulj da proključa i nakon 5–10 minuta procedite vodu. Ovo je stari restoran­ski trik koji uklanja gorkaste note i olakšava varenje.

3. Kuvanje sa povrćem

Dodajte pasulju sveže nalivenu vodu, seckani crni luk, šargarepu i paškanat. Ubacite lovorov list i suvo meso ili kobasicu (ako koristite). Kuvajte na tihoj vatri oko sat i po, dok pasulj ne omekša.

Foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

4. Zaprška i začini

Na ulju propržite brašno dok ne porumeni, pa dodajte sitno seckan beli luk, alevu papriku i paradajz-pire. Promešajte i sipajte u lonac sa pasuljem. Dobro promešajte i ostavite još 10–15 minuta da se ukusi povežu.

5. Finalni dodir

Posolite i pobiberite po ukusu, a pre služenja pospite sitno seckanim peršunom.

Posluživanje

Najbolje ide uz domaći hleb, turšiju ili ljutu papriku. Služi se topao, kao glavno jelo, i idealan je i za porodični ručak i za svečanu trpezu.

Cake koje čine razliku:

  1. Prelivanje pasulja svežom vodom posle kratkog ključanja – olakšava varenje i čini ukus prijatnijim.
  2. Dodavanje suvog mesa ili kobasice – daje bogat dimljeni šmek, baš kao u restoranima.
  3. Sporo kuvanje na tihoj vatri – ključ je za kremastu teksturu i pun ukus.