Šargarepa sa belim lukom i peršunom: Ukusna zimnica, gotova za pola sata

Donosimo vam najbolji recept za šargarepu sa belim lukom i peršunom.
Foto: Printscreen Youtube/ Slađini recepti

Zimnica je neizostavan deo tradicije na našim prostorima, a pored ajvara, turšije i kiselih paprika, sve češće se priprema i ukusna šargarepa sa belim lukom.Ovaj recept je jednostavan, zdrav i odličan dodatak svakom obroku tokom zime. Hrskava šargarepa u aromatičnoj marinadi, obogaćenoj belim lukom i peršunom, pravi je pogodak za sve ljubitelje domaće zimnice.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: domaća, tradicionalna
  • Tip jela: zimnica / salata
  • Vreme pripreme: 40 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: 24 sata (sa stajanjem)
  • Kalorije: oko 45 kcal na 100 g
  • Broj porcija: oko 10–12 tegli (zavisno od veličine)
  • Težina pripreme: laka

Sastojci:

  • 3 kg šargarepe
  • 300 g belog luka
  • 300 ml sirćeta
  • 400 ml vode
  • 2 veze peršuna
  • 100 g soli

Priprema:

  • Priprema šargarepe – Operite i očistite šargarepu, a zatim je isecite na kolutove ili štapiće, po želji. Blanširajte u kipućoj vodi 5 minuta, pa ocedite i ostavite da se ohladi.
  • Priprema belog luka i peršuna – Oljuštite beli luk i podelite ga na čenove. Peršun operite i sitno iseckajte.
  • Marinada – U šerpi pomešajte vodu, sirće i so. Stavite da proključa i kuvajte nekoliko minuta dok se so potpuno ne otopi.
  • Punjenje tegli – U sterilisane tegle slažite šargarepu, između redova dodajte beli luk i peršun.
  • Zalivanje – Vruću marinadu sipajte preko šargarepe i povrća u teglama, tako da sve bude potpuno potopljeno.
  • Zatvaranje i čuvanje – Zatvorite tegle metalnim poklopcima, okrenite ih naopačke i ostavite da se ohlade. Nakon toga ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

This browser does not support the video element.

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: Kurir televizija