3 brza jela koja spremam kada nemam vremena: Gotovi za 15 minuta, savršeno ukusni i zdravi

Radno vreme diktira i jelovnik kod nas u kući. Zbog toga su "brzi recepti" jedino što priznajem i čega se slepo držim
Foto: Printscreen Youtube/ Rosy’s salt&pepper

"Šta ćemo danas za ručak?" je rečenica kojom me dočekaju deca čim uđem u kuću. Dok je još meso duboko zaleđeno u zamrzivaču, a testenina uredno upakovana u foliju - svi bi da se ručak već krčka, ali nemoguće.

Stoga često pribegavam brzim obrocima koji se spremaju za petnaestak minuta, a koji su opet zdravi i ukusni. 

Evo tri oprobana recepta koja redovno spremam kada je brzi ručak poželjan:

Čorba od sočiva

Osnovne informacije

  • Kuhinja: Srpska / Balkanska (posna jela)
  • Tip jela: Supe i čorbe
  • Vreme pripreme: 15 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: 30 minuta
  • Broj porcija: 6
  • Težina pripreme: Srednje
  • Kalorije po porciji (približno): oko 160–180 kcal

Sastojci

  • 400 grama crvenog sočiva
  • 2 kašike ulja
  • 2 rendane šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • so, biber, veza svežeg zelenog peršuna

Priprema: 

  1. Operite sočivo. 
  2. Na 2 kašike ulja prodinstati rendanu šargarepu, sitno seckan cri luk i sitno seckan beli luk.
  3. Dodati oprano sočivo i začine.
  4. Naliti vode i kuvati oko 15 minuta. 
  5. Iseckati peršun pa dodati i poslužiti toplo uz prepečeni hleb. 
Čorba od sočiva ima kremastu strukturu i izuzetno je zasitna Foto: Printscreen/YouTube

 Njoke sa piletinom

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Italijanska / internacionalna
  • Tip jela: Glavno jelo
  • Vreme pripreme: 20 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: 40–45 minuta
  • Broj porcija: 6
  • Težina pripreme: Srednje
  • Kalorije po porciji (približno): oko 400–450 kcal

Sastojci:

  • 400 grama običnih ili integralnih njoki
  • 400 grama pilećeg belog mesa
  • 2 kašike ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 300 grama spanaća u briketima (zamrznuti)
  • 250 ml neutralne pavlake za kuvanje
  • so i biber
  • Rendani kačkavalj (po želji)

Priprema: 

  1. Njoke stavite u šerpu da se kuvaju. Dovoljno je da ključaju 5 minuta. 
  2. U dubljem tiganju na 2 kašike ulja stavite seckanu piletinu da se predinsta (može čak i zaleđen pileći file, iseckan na kocke).
  3. Dodati crni i beli luk - sitno iseckan. 
  4. Dodati spanać u briketim i promešati.
  5. Dodati začine i naliti neutralnu pavlaku za kuvanje. 
  6. Nakon 5 minuta krčkanja i kada se spanać rastopi, dodati isceđene njoke. 
  7. Poslužite toplo uz malo rendanog kačkavanja preko (po želji).
Njoke su najsočnije utešno jelo - nakon napornog dana, bukvalno je ovaj obrok lek Foto: IGY THE COOK

 Rižoto sa povrćem

Osnovne informacije

  • Kuhinja: Italijanska / vegetarijanska
  • Tip jela: Glavno jelo
  • Vreme pripreme: 15 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: 35–40 minuta
  • Broj porcija: 6
  • Težina pripreme: Srednje
  • Kalorije po porciji (približno): oko 220–250 kcal

Sastojci:

  • 300 grama opranog belog pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 rendana šargarepa
  • 1 sitno seckana, na kocke - tikvica
  • 300 grama kukuruza šećerca - zamrznutog
  • so, biber, kurkuma

Priprema: 

  1. Pirinač dobro operite. 
  2. Na malo ulja prodinstajte glavicu sitno seckanog luka i rendanu šargarepu. 
  3. Dodajte tikvicu na kockice sečenu. 
  4. Kada se tikvica dobro prodinsta dodajte i kukuruz i so i biber i prstohvat kurkume.
  5. Promešajte pa dodajte opran pirinač. 
  6. Kada pirinač počne da se lepi za tiganj nalijte vode da sve ogrezne. 
  7. Nakon 5 minuta, promešajte, ako je potrebno dodajte još malo vode (upola manje nego prvi put).
  8. Nakon 5 minuta - ručak je gotov. 
Rižoto je jedno od najbržih i najukusnijih jela Foto: Shutterstock