"Šta ćemo danas za ručak?" je rečenica kojom me dočekaju deca čim uđem u kuću. Dok je još meso duboko zaleđeno u zamrzivaču, a testenina uredno upakovana u foliju - svi bi da se ručak već krčka, ali nemoguće.
Stoga često pribegavam brzim obrocima koji se spremaju za petnaestak minuta, a koji su opet zdravi i ukusni.
Evo tri oprobana recepta koja redovno spremam kada je brzi ručak poželjan:
Čorba od sočiva
Osnovne informacije
- Kuhinja: Srpska / Balkanska (posna jela)
- Tip jela: Supe i čorbe
- Vreme pripreme: 15 minuta
- Ukupno vreme pripreme: 30 minuta
- Broj porcija: 6
- Težina pripreme: Srednje
- Kalorije po porciji (približno): oko 160–180 kcal
Sastojci
- 400 grama crvenog sočiva
- 2 kašike ulja
- 2 rendane šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- so, biber, veza svežeg zelenog peršuna
Priprema:
- Operite sočivo.
- Na 2 kašike ulja prodinstati rendanu šargarepu, sitno seckan cri luk i sitno seckan beli luk.
- Dodati oprano sočivo i začine.
- Naliti vode i kuvati oko 15 minuta.
- Iseckati peršun pa dodati i poslužiti toplo uz prepečeni hleb.
Čorba od sočiva ima kremastu strukturu i izuzetno je zasitna Foto: Printscreen/YouTube
Njoke sa piletinom
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Italijanska / internacionalna
- Tip jela: Glavno jelo
- Vreme pripreme: 20 minuta
- Ukupno vreme pripreme: 40–45 minuta
- Broj porcija: 6
- Težina pripreme: Srednje
- Kalorije po porciji (približno): oko 400–450 kcal
Sastojci:
- 400 grama običnih ili integralnih njoki
- 400 grama pilećeg belog mesa
- 2 kašike ulja
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 300 grama spanaća u briketima (zamrznuti)
- 250 ml neutralne pavlake za kuvanje
- so i biber
- Rendani kačkavalj (po želji)
Priprema:
- Njoke stavite u šerpu da se kuvaju. Dovoljno je da ključaju 5 minuta.
- U dubljem tiganju na 2 kašike ulja stavite seckanu piletinu da se predinsta (može čak i zaleđen pileći file, iseckan na kocke).
- Dodati crni i beli luk - sitno iseckan.
- Dodati spanać u briketim i promešati.
- Dodati začine i naliti neutralnu pavlaku za kuvanje.
- Nakon 5 minuta krčkanja i kada se spanać rastopi, dodati isceđene njoke.
- Poslužite toplo uz malo rendanog kačkavanja preko (po želji).
Njoke su najsočnije utešno jelo - nakon napornog dana, bukvalno je ovaj obrok lek Foto: IGY THE COOK
Rižoto sa povrćem
Osnovne informacije
- Kuhinja: Italijanska / vegetarijanska
- Tip jela: Glavno jelo
- Vreme pripreme: 15 minuta
- Ukupno vreme pripreme: 35–40 minuta
- Broj porcija: 6
- Težina pripreme: Srednje
- Kalorije po porciji (približno): oko 220–250 kcal
Sastojci:
- 300 grama opranog belog pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 rendana šargarepa
- 1 sitno seckana, na kocke - tikvica
- 300 grama kukuruza šećerca - zamrznutog
- so, biber, kurkuma
Priprema:
- Pirinač dobro operite.
- Na malo ulja prodinstajte glavicu sitno seckanog luka i rendanu šargarepu.
- Dodajte tikvicu na kockice sečenu.
- Kada se tikvica dobro prodinsta dodajte i kukuruz i so i biber i prstohvat kurkume.
- Promešajte pa dodajte opran pirinač.
- Kada pirinač počne da se lepi za tiganj nalijte vode da sve ogrezne.
- Nakon 5 minuta, promešajte, ako je potrebno dodajte još malo vode (upola manje nego prvi put).
- Nakon 5 minuta - ručak je gotov.
Rižoto je jedno od najbržih i najukusnijih jela Foto: Shutterstock