Pasulj je jedno od najzahvalnijih i najukusnijih jela koji se sprema lako i brzo, a u stanju je da zasiti brzo.
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Srpska / Balkanska
- Tip jela: Glavno jelo, posno jelo
- Vreme pripreme: 20 minuta (priprema namirnica)
- Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata (uključujući kuvanje)
- Kalorije: 250–300 kcal po porciji (oko 300 g)
- Broj porcija: 6
- Težina pripreme: Srednje
Potrebno je:
- 400 gr pasulja
- 1 kašika ulja
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 veća šargarepa
- 1 veći krompir
- 3 lovorova lista
- 3 čena belog luka
- 1 mala kašičica brašna
- 1 mala kašičica slatke mlevene paprike
- 1 mala kašičica suvog začina
- pola kašičice soli
- pola kašičice bibera
- seckan peršunov list
Svo povrće, zajedno sa prokuvanim pasuljem stavite odmah u lonac da se kuva Foto: Printscreen/YouTube
Priprema:
- Pasulj oprati u nekoliko voda da voda bude bistra.
- Sipati pasulj u šerpu, naliti vode da ogrezne pa kuvati da provri.
- Sipati u rešetku i ispirati hladnom vodom.
- U šerpu dodati pasulj, luk, šargarepu, krompir - sve iseckano na kockice.
- Dodati kašiku ulja i lovorov list, pa kuvati da omekša.
- Ako treba dolivati vodu.
Na samom kraju dodajte zapršku Foto: Printscreen/YouTube
Kako napraviti zapršku za pasulj?
- U tiganj sipati malo ulja pa dodati seckan beli luk i brašno.
- Mešati da dobije krem boju, pa ubaciti mlevenu papriku, izmešati i sipati u pasulj.
- Kad provri dodati suvi začin, biber, so i ostaviti još malo da krčka.
- Dodati na kraju seckan peršunov list.
Detaljno uputstvo pogledajte u videu: