Kako pravilno da skuvate postan pasulj, a da bude ukusniji od mrsnog: Korak po korak

Postan pasulj je ukusno balkansko jelo koje obožava svaka porodica
Foto: Printscreen/YouTube

Pasulj je jedno od najzahvalnijih i najukusnijih jela koji se sprema lako i brzo, a u stanju je da zasiti brzo.

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Srpska / Balkanska
  • Tip jela: Glavno jelo, posno jelo
  • Vreme pripreme: 20 minuta (priprema namirnica)
  • Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata (uključujući kuvanje)
  • Kalorije: 250–300 kcal po porciji (oko 300 g)
  • Broj porcija: 6
  • Težina pripreme: Srednje

Potrebno je:

  • 400 gr pasulja
  • 1 kašika ulja
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 veći krompir
  • 3 lovorova lista
  • 3 čena belog luka
  • 1 mala kašičica brašna
  • 1 mala kašičica slatke mlevene paprike
  • 1 mala kašičica suvog začina
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera
  • seckan peršunov list
Svo povrće, zajedno sa prokuvanim pasuljem stavite odmah u lonac da se kuva Foto: Printscreen/YouTube

Priprema:

  1. Pasulj oprati u nekoliko voda da voda bude bistra.
  2. Sipati pasulj u šerpu, naliti vode da ogrezne pa kuvati da provri. 
  3. Sipati u rešetku i ispirati hladnom vodom.
  4. U šerpu dodati pasulj, luk, šargarepu, krompir - sve iseckano na kockice.
  5. Dodati kašiku ulja i lovorov list, pa kuvati da omekša.
  6. Ako treba dolivati vodu.
Na samom kraju dodajte zapršku Foto: Printscreen/YouTube

Kako napraviti zapršku za pasulj?

  1. U tiganj sipati malo ulja pa dodati seckan beli luk i brašno.
  2. Mešati da dobije krem boju, pa ubaciti mlevenu papriku, izmešati i sipati u pasulj.
  3. Kad provri dodati suvi začin, biber, so i ostaviti još malo da krčka.
  4. Dodati na kraju seckan peršunov list. 

Detaljno uputstvo pogledajte u videu: