Koža tokom noći prolazi kroz proces obnavljanja, a ono što unesemo pred spavanje može značajno uticati na njen izgled ujutru. Dermatolozi ističu da je večera savršena prilika da koži obezbedimo hranljive materije koje podstiču proizvodnju kolagena, smanjuju upale i zadržavaju vlagu. Pravilnim izborom namirnica, svaka žena može se probuditi s blistavijim, hidriranim i odmornim licem, dok se dugoročno ublažava pojava bora i usporava starenje.
1. Pečeni losos sa zelenom salatom i avokadom
Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama i proteinima koji podržavaju sintezu kolagena, dok avokado obezbeđuje zdrave masti i vitamin E za zaštitu i hidrataciju kože. Dodajte spanać — pun vitamina A, C, E, K i antioksidanata za dodatnu zaštitu od starenja.
Priprema:
Ispecite losos u rerni ili na tiganju s malo maslinovog ulja. Sastavite salatu: spanać, kriške avokada i maslinovo ulje po ukusu. Servirajte s lososom — jednostavno, ukusno i koži po meri.
2. Kinoa salata sa bobičastim voćem i orasima
Kinoa donosi protein i riboflavin za čvrstoću kože, dok borovnice i šipak (nar) s antioksidantima pomažu u zaštiti od slobodnih radikala i podstiču elastičnost, a orasi i semenke obezbeđuju vitamin E i omega-3 masne kiseline za blistav ten i antiinflamatorni efekat.
Priprema:
Skuvajte quinoa i ostavite da se ohladi. Pomešajte sa borovnicama, zrncima šipka i seckanim orasima. Po želji dodajte malo maslinovog ulja i limunovog soka.
3. Topla supa od brokolija i karfiola sa celovitozrna hlebom
Kros-kukurturno povrće poput brokolija i šargarepe obiluje vitaminima C i E, folatom, kao i antioksidantima koji podupiru proizvodnju kolagena i štite kožu od UV oštećenja. Ovo dvostruko povrće takođe ima antiinflamatorna svojstva.
Priprema:
Prokuvaj brokoli i šargarepu, usitni u blenderu dok ne postane glatka krem supa. Za dodatnu teksturu i ukus, poslužite uz krišku celovitog hleba.
Ovi obroci kombinuju sastojke koji dermatolozi preporučuju zbog njihove sposobnosti da:
- Hidriraju i štite kožu (omega-3, zdrave masti)
- Poboljšaju elastin i kolagen (vitamin C, proteini)
- Neutralizuju slobodne radikale (antioksidanti iz bobičastog voća i povrća)