5 grčkih jela za 5 radnih dana u nedelji: Letnji ručak po pravilima mediteranske dijete

Donosimo vam stare grčke recepte za domaću kuhinju koja je zdrava i ukusna zbog maslinovog ulja, origana i kvalitetnog mesa
Foto: Shutterstock

Grčka je zemlja u kojoj rado letujemo, a ono što nam ostaje u sećanju pored tople morske vode je i ukusna grčka kuhinja. Zbog toga vam danas donosimo 5 grčkih jela koje možete da spremite za ručak tokom narednih pet dana:

1. Musaka (grčka verzija)

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 2 krompira
  • 400 g mlevenog mesa (junetina ili jagnjetina)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml paradajz pelata
  • maslinovo ulje, so, biber, cimet, origano

Bešamel sos:

  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 jaje
  • malo rendanog parmezana ili grčkog sira

Priprema: Patlidžan i krompir isecite na kolutove, posolite, ostavite 15 min da puste vodu, pa ih pecite ili propržite. Propržite luk i beli luk, dodajte meso, propržite, zatim dodajte paradajz i začine. Krčkajte 15 minuta. Napravite bešamel: istopite puter, dodajte brašno, promešajte, dolivajte mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, dodajte jaje i sir. U vatrostalnu činiju slažite red krompira, red mesa, red patlidžana, pa prelijte bešamelom. Pecite na 180°C oko 40 minuta dok ne porumeni.

Musaka kojoj niko ne može odoleti Foto: Irina Meliukh/Shutterstock

2. Grčka salata (Horiatiki)

Sastojci:

  • 2 paradajza
  • 1 krastavac
  • 1 crveni luk
  • 1 zelena paprika
  • 100 g feta sira (u kocki, ne mrvljeno)
  • masline (kalamata)
  • maslinovo ulje, origano, morska so

Priprema:

Paradajz i krastavac naseckajte na krupnije komade. Papriku i crveni luk na kolutove. Sve stavite u činiju, dodajte masline, na vrh stavite kocku fete. Posolite, pospite origanom i prelijte maslinovim uljem. 

Najbolja i najzdravija salata svakako je Grčka Foto: Shutterstock

3. Souvlaki (grčki ražnjići)

Sastojci:

  • 500 g pilećeg belog mesa ili svinjetine
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • sok 1 limuna
  • 2 čena belog luka
  • origano, so, biber
  • štapići za ražnjiće

Priprema: Meso isecite na kocke. Marinirajte u maslinovom ulju, limunovom soku, belom luku i začinima (najmanje 1 sat).

Nabodite meso na štapiće i pecite na roštilju ili u rerni (200°C oko 20 min). Služite uz tzatziki, pita hleb i krompir.

Sulvaki je lagan za pripremu a preukusan Foto: Shutterstock

4. Gemista (punjeno povrće)

Sastojci:

  • 4 paprike
  • 4 paradajza
  • 1 tikvica (po želji)
  • 1 glavica luka
  • 150 g pirinča
  • maslinovo ulje, peršun, nana, so, biber

Priprema: Izdubite paprike i paradajze (sačuvajte poklopce), pulpu paradajza ispasirajte. Propržite luk, dodajte pirinač, paradajz pulpu, začine i malo vode. Dinstajte 10-ak minuta. Napunite povrće nadevom, poklopite, složite u tepsiju, prelijte maslinovim uljem. Pecite na 180°C oko 1h.

Kad pirinač upije najbolji sok od povrća dobijete najukusnije grčko jelo Foto: Shutterstock

5. Spanakopita (pita sa spanaćem i fetom)

Sastojci:

  • 500 g spanaća
  • 250 g feta sira
  • 1 jaje
  • 1 veza mladog luka (ili 1 manja glavica)
  • maslinovo ulje
  • 500 g tankih kora za pitu

Priprema: Spanać obarite i dobro procedite, sitno naseckajte. Pomešajte sa izmrvljenom fetom, jajetom, seckanim lukom i maslinovim uljem. Ređajte kore u pleh, svaku premažite uljem. Na svaku drugu stavite fil. Završite korom, premažite uljem i pecite na 180°C oko 40 min.

Ukusna i puna fila, spanakopita je svima omiljena Foto: Printscreen Youtube