Ovako Turci prave punjeni patlidžan bez mesa: Sprema se očas posla, a nema ukusnijeg

Donosimo vam najbolji recept za punjeni patlidžan bez mesa na turski način.
Foto: Shutterstock

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 manja patlidžana
  • 2 glavice crnog luka (sitno seckane)
  • 4 čena belog luka
  • 3 paradajza (oljuštena i seckana ili 1 konzerva)
  • Maslinovo ulje (obilno, 100 ml ili više)
  • 1 veza peršuna (sitno seckan)
  • So, biber, prstohvat šećera
  • Po želji: 1 paprika ili malo čilija za jači ukus
  • Limunov sok (par kapi)

Priprema:

Patlidžane prepoloviti po dužini (ne do kraja – neka ostanu kao čamčići). Malo ih izdubiti kašikom i posoliti. Ostaviti 20–30 minuta da puste gorčinu, pa isprati i osušiti.

Prženje: U tiganju u maslinovom ulju propržiti patlidžane sa svih strana dok ne omekšaju i malo porumene.

Izvaditi ih na ubrus da upije višak ulja.

Nadev: U istom ulju propržiti crni luk dok ne postane staklast. Dodati beli luk i paradajz, pa dinstati dok ne ispari višak tečnosti. Dodati seckani peršun, začine i šećer. Sve sjediniti.

Punjenje: Patlidžane poređati u vatrostalnu posudu. Kašikom otvoriti sredinu svakog patlidžana i napuniti ih nadevom. Preko svakog staviti par kolutova paradajza ili limuna (opciono).

Pečenje: Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180–200°C oko 30 minuta. Jelo se jede toplo ili hladno – najbolje mlako uz jogurt ili hleb.

This browser does not support the video element.

Emir Ličina za jutarnji program izneo najnovije informacije o stanju povređenih iz Novog Pazara Izvor: Kurir televizija