Bakin kolač po najtarijem receptu iz 19. veka: Zbog posebnog načina pravljena je najukusniji, a danima ostaje potpuno svež

Bakin kolač je i danas mnogima omiljena poslastila, a saznajte kako su ga nekada domaćice pravile.
Foto: Shutterstock

Najstariji recept za bakin kolač potiče s kraja 19. i početka 20. veka, kada su se u domaćinstvima koristile ručke za pečenje na šporetu ili ognjištu, tj. gvozdene presovane modle koje su se grejale direktno na vatri. Tada su sastojci bili vrlo jednostavni jer se kuvalo sa onim što je bilo dostupno.

U starim verzijama kolač se često pravio bez praška za pecivo, jer je soda bikarbona bila dostupnija. Mast je bila osnovna masnoća jer nije bilo margarina, a maslac se koristio retko i štedljivo

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 g masti (kasnije se u nekim verzijama koristi puter)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica rakije ili ruma (po želji, često korišćeno u starim receptima)
  • Rendana korica limuna (ako ima)
  • 400 g brašna (po potrebi malo više, da testo bude gušće)
  • 1 kašičica praška za pecivo (ili soda bikarbona ako nema praška)
  • Prstohvat soli

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom.

Dodati otopljenu mast, rakiju ili rum i limunovu koricu.

Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli.

Foto: Shutterstock

Mešati dok se ne dobije gusto, ali mekano testo koje može da se sipa kašikom.

Ugrejati starinsku presu za galete (bakin kolač) na šporetu.

U svaku modlu stavljati po kašiku testa, zatvoriti i peći nekoliko minuta s obe strane, dok ne porumeni i postane hrskav.

Ohladiti na krpi i služiti uz domaći sok, mleko ili kafu.