5 jela od tikvica: Lagan ručak koji prija svima, a što je najvažnije - sprema se veoma brzo

Tikvice su namirnica koja je bogata vitaminima i mineralima, ali i vlaknima. Ono što je najbolje kod tikvice je što ima jako malo kalorija, dok je izuzetno bogata vitaminom A.
Foto: IGY THE COOK

Tikvice su povrće koje domaćice obožavaju jer mogu da ga iskoriste na bezbroj načina. Mi vam danas predlažemo pet jela čija je glavna namirnica tikvica. 

1. Uštipci sa tivicama

Potrebno je:

  • 1 tikvica
  • 1 šargarepa
  • 2 jaja
  • 100 grama rendanog sira
  • svež seckan peršun
  • rendan krompir
  • veza mladog crnog luka
  • mleveni crni biber
  • 4 kašike ovsenih pahuljica
  • 2 kašike brašna
  • začinska suva paprika

2. Pohovane tikvice

Sastojci za pohovanje tikvica:

  • tikvice
  • jaja
  • brašno
  • prezle
  • so, biber, parmezan, začinska paprika i beli luk u prahu

 3. Krem čorba od tikvica

Potrebno je:

  • 3 tikvice
  • 2 krompira
  • 500 ml mleka
  • so, biber, veza sveže mirođije

Priprema: Tikvice i krompir iseckajte i stavite sa malo vode da se kuvaju. Kada se skuva, dodajte začine, ispasirajte, nalijte mleko i dodajte svežu mirođiju. Kada sve provri, sklonite sa ringle i poslužite uz kiselu pavlaku.

Foto: Printscreen/YouTube

 4. Musaka od tikvica

Sastojci:

  • 300 gr mlevenog mesa,
  • 4 jaja,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 4 čena belog luka,
  • 2 tikvice,
  • so,
  • biber,
  • ulje,
  • mlevena paprika,
  • 4-5 kašika brašna,
  • 100 gr prezli,
  • 2 šargarepe,
  • 1 pavlaka,
  • malo kačkavalja

 5. Pita od tikvica

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 4 jaja
  • 200ml. jogurta
  • 30ml. ulja
  • So, biber, origano, kurkuma ili kari
  • 4 kašike palente
  • 4 kašike pšeničnog brašna - integralno, ječmeno, raženo
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike semena: susam, lan, bundeva, čia, kim
  • 200gr. sira
  • 50gr. sira koji se topi