Fokača s ruzmarinom: Meka kao duša, mirisna i preukusna, oduševićete se kad je probate
Po želji na nju pre pečenja možete poređati prepolovljene masline
Objavljeno: 17.03.2025. 18:00h
Autor:
Autor:
Sastojci:
- 2-3 grančice svežeg ruzmarina
- 300 g brašna
- 15 g kvasca (pola kocke)
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 2 dl mlake vode
- 1 dl maslinovog ulja
- malo krupne morske soli
Priprema:
1. Kvasac i šećer rastopite s malo mlake vode. Ostavite da zapeni. Brašno prosejte, operite grančicu ruzmarina, pa je iskidajte. Dodajte so, kvasac, ulje i vodu. Zamesite testo i ostavite ga da odstoji bar jedan sat.
2. Fokaču ne treba premesiti mnogo puta, već je treba lagano rukama rastegnuti u oblik po želji, okrugao ili četvrtast.
3. Staviti je u tepsiju i na njoj napraviti rupice drugim krajem varjače.
4. Premazati je maslinovim uljem, posuti ruzmarinom i krupnom morsku solju.
5. Peći je na 180 stepeni dok ne porumeni.
( N.B. )