Posne štrudlice sa makom: Zasladite se carski tokom vaskršnjeg posta - zdravo i ukusno pecivo

Tokom vaskršnjeg posta, ugodite sebi malo pa spremite nešto ukusno i slatko

Objavljeno: 12.03.2025. 13:51h
Posne štrudlice sa makom, Foto: Printscreen/youtube

Potreno za testo:

  • 550g brašna T- 400
  • kora od jednog limuna
  • 200g posnog margarina
  • 1 prašak za pecivo
  • 13g kvasac
  • 5 kašike šećera
  • prsohvat soli
  • 250ml vode

Fil:

  • 500g mak (Ako koristite mleveni mak dovoljno će biti 300g i 100g šećera)
  • 3 kašike džema
  • Čaj od kamilice po potrebi - 200 ml
  • 50g otopljenog margarina za premazivanje

Priprema: Umesite testo tako što ćete u brašno staviti šećer, pecivo i koru od limuna. Zatim izrendajte posni margarin i dodajte malo soli i vodom nakuvajte testo. Ostavite ga da odstoji dok pripremate fil.

Fil spremite tako što izmešate mak, džem i čaj od kamilice. Zatim razvaljajte testo, premažite ga margarinom, filujte, urolajte pa pecite na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata.