Posne štrudlice sa makom: Zasladite se carski tokom vaskršnjeg posta - zdravo i ukusno pecivo
Tokom vaskršnjeg posta, ugodite sebi malo pa spremite nešto ukusno i slatko
Objavljeno: 12.03.2025. 13:51h
Izvor: Vanja Milenković
Izvor: Vanja Milenković
Potreno za testo:
- 550g brašna T- 400
- kora od jednog limuna
- 200g posnog margarina
- 1 prašak za pecivo
- 13g kvasac
- 5 kašike šećera
- prsohvat soli
- 250ml vode
Fil:
- 500g mak (Ako koristite mleveni mak dovoljno će biti 300g i 100g šećera)
- 3 kašike džema
- Čaj od kamilice po potrebi - 200 ml
- 50g otopljenog margarina za premazivanje
Priprema: Umesite testo tako što ćete u brašno staviti šećer, pecivo i koru od limuna. Zatim izrendajte posni margarin i dodajte malo soli i vodom nakuvajte testo. Ostavite ga da odstoji dok pripremate fil.
Fil spremite tako što izmešate mak, džem i čaj od kamilice. Zatim razvaljajte testo, premažite ga margarinom, filujte, urolajte pa pecite na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata.