Lenjingradski kolač po originalnom receptu: Spoj najlepšeg krema i hrskavog testa svakog oduševi ukusom
Lenjingradski kolač morate probati, ako niste, svako ko ga je probao tvrdi da je jedan od najlepših slatkiša!
Izvor: Ivana Bogićević
Lenjingradski kolač po starinskom receptu poslastica je koja je dostojna, čak, i dvora! Neverovatno je kremas, a hrskavo lisnato testo samo još više upotpunjuje ukus fenomenlanog krema od vanile.
Sastojci:
- 125 ml mleka
- 125 ml vode
- 150 g brašna
- 4-5 jaja
- 100 g putera
- prstohvat soli
- 500 g lisnatog testa bez kvasca
Za krem:
- 250 ml slatke pavlake
- 2 jaja
- 500 ml mleka
- 170 g šećera
- 40 g brašna
- 8 g vanilin šećera
- 1/2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Kako biste napravili ove kolače, za fil pomešajte sastojke za krem i mutite žicom. Kada se sjedini, smesu sipajte u šerpu i kuvajte je na ringli neprestano mešajući. Kada proključa, mešajte još minut. U veliku posudu sipajte hladnu vodu pa šerpu sa kremom stavite u posudu da prestane da ključa.
Za testo pomešajte mleko i vodu, pa dodajte prstohvat soli. Ubacite puter i pustite da sve proključa, dok se puter ne otopi. Pustite da proključa, pa smanjite na najmanju temperaturu i dodajte sve brašno, pa brzo promešajte, tako da sve grudvice brašna nestanu. Skinite sa vatre pa umešajte jedno po jedno jaje, mešajući mikserom.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte lisnato testo oklagijom na 30x30 cm i isecite iz njega 9 kvadrata širine 10 cm. Prebacite kvadrate lisnatog testa u pleh obložen papirom za pečenje. U centar svakog kvadrata stavite kašiku testa koje ste prethodno napravili, a zatim savijte sve četiri ivice svakog kvadrata ka unutra, da se zalepe.
Zagrejte rernu na 180 stepeni C i pecite ih oko 40-50 minuta. Stavite ih na rešetku da se ohlade. Zatim sipajte slatku pavlaku u činiju i počnite da mutite dok ne postane prozračna. Na pola mućenja dodajte pola kašike šećera u prahu. Postepeno u šlag dodajte krem koji ste napravili, piše Stvar ukusa.
Ubacite u poslastičarski špric i na svakom kolaču napravite malu rupu u sredini pa punite kolač. Pospite kolače šećerom u prahu i spreman je za posluženje!