Cvekla je spas za jednu grupu ljudi, a otrov za drugu: Evo ko nikako ne sme da koristi ovu salatu

Salata od cvekle mora da se koristi sa specijalnim upozorenjem, jer pojedine grupe ljudi nikako ne smeju da je konzumiraju

Objavljeno: 14.02.2025. 07:00h
Ko nikako ne sme da jede cveklu?, Foto: Shutterstock

Cvekla se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Konzumiranje cvekla reguliše procese hematopoeze i metabolizma u telu. Cvekla ima diuretička svojstva, snižava krvni pritisak, pomaže kod zatvora itd.

Zbog njenog niskokaloričnog sastava, preporučuje se u ishrani ljudi koji se bore sa gojaznošću. Za zdravu odraslu osobu preporučuje se konzumiranje 50-200 g cvekle dnevno.

U nedostatku kontraindikacija, možete jesti do 300 g dnevno (naročito sportisti ili ljudi sa aktivnim načinom života).

foto: Shutterstock

Za koje bolesti se preporučuje uključivanje sirove i kuvane salate od cvekle u ishranu:

  • hipertenzija - betain snižava krvni pritisak,
  • konstipacija - vlakna poboljšavaju peristaltiku creva,
  • anemija - visok sadržaj gvožđa promoviše hematopoezu,
  • bolesti jetre - cvekla pomaže u uklanjanju toksina,
  • gojaznost i dijabetes - nizak sadržaj kalorija pomaže u kontroli težine, ali zbog visokog glikemijskog indeksa kuvanu cveklu treba konzumirati umereno,
  • ateroskleroza - čisti krvne sudove i smanjuje nivo "lošeg" holesterola.
    foto: Shutterstock

Za koje bolesti se ne preporučuje jesti cveklu?