Čupava Kata je omiljeni kolač bivše Jugoslavije: Najbolji desert za sve one koji vole da ugode sebi
Čupava kata je stari kolač od sipanog testa koji se jede uz šoljicu domaće kafe ili kakaa
Objavljeno: 05.02.2025. 15:15h
Izvor: Vanja Milenković
Izvor: Vanja Milenković
Sastojci za testo
- 400gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- kora od 1 limuna
- 5 do 6 kašike kristal šećera
- 4 žumanca
- 250g margarina
Testo podelite na 2 dela, stavite ih u dve odvojene kese pa u zamrzivač.
FIL:
- 4 belanca
- 4 kašike šećer
- 3 kašike džem od šljiva
- 100gr mlevenih oraha
- 100gr mlevenog keksa
Priprema: Testo narendanjte na dno pa stavite preko izmešan džem, keks, belanca, šećer i orahe. Preko narendajte drugi sloj teksta. Peći u zagrejanoj rerni na 180c./25min. Prohlađeni kolač posipati šećerom u prahu.